Forandrer for å bevare

mandag 2. april 2012

SJEFEN FOR DET HELE: Peter Oluf Klinge etablerte Harstad Tidende 2.april 1887, og ble avisens første redaktør. Illustrasjon: Karl Erik Harr

■ Harstad Tidende fyller 125 år i dag. Det er en god dag å si takk for seg på. Avisen skal videre.

Jeg var i Haugesund fredag. Styret for Haugesunds Avis hadde ansatt meg som ansvarlig redaktør, og jeg skulle møte de ansatte til allmøte. Jeg sa at jeg gledet meg til å lede Haugesunds Avis videre.

Samtidig har jeg skrytt av Harstad og Harstad Tidende i Haugesund. Det blir vemodig å forlate avisen og byen.

Så vil skjebnen det at når jeg i dag går av som ansvarlig redaktør i Harstad Tidende, så skjer det på 125-årsdagen: 2. april 1887 kom avisens første utgave ut, med Peter Oluf Klinge som gründer og redaktør.

Senere har redaktører kommet og gått, men Harstad Tidende har bestått. Avisen er alltid større enn redaktøren, mye større, og skal være det.

Til sammen 20 personer – alle menn – har sittet som ansvarlige redaktører gjennom de 125 årene. Noen har blitt i svært kort tid, andre lenge. Johan A. Iversen har rekorden. Først var han sjefen over ordene noen uker i 1945, deretter satt han som redaktør sammenhengende fra 1951 til 1991.

Pengene var det Ivar Iversen som forvaltet, og sammen ble brødrene Iversen et begrep i norsk presse. De sørget for en gjennomgripende modernisering av avishuset og la det økonomiske grunnlaget for oppkjøp av andre nordnorske aviser til det som ble Harstad Tidende Gruppen.

Odd Rikard Olsen overtok som redaktør i 1991. Den tidligere statssekretæren for Høyre foretok den endelige frigjøringen av avisen fra partiet. Odd Rikard satt som ansvarlig redaktør til våren 2004, da jeg kom seilende inn fra nord.

Medieutviklingen skjer raskere enn noen sinne, og jeg tror tempoet vil tilta. Først og fremst er det internett-teknologien som driver frem endringer i produkter, konkurranseforhold og medievaner. Derfor handler medieledelse i dag om å håndtere endringer – samtidig som vi aldri må glemme pressens dyder og grunnverdier. Vi skal forandre for å bevare.

Harstad Tidende representerer noe ganske annet i dag enn da jeg begynte her på bruket for åtte år siden.

■ Avisen har forandret seg i innhold og form, og i dag kan du også lese et fullverdig Harstad Tidende som eavis – på din PC eller Ipad. Sju prosent av Harstad Tidendes abonnementer får sin eavis hver dag, enten som rene digitale abonnenter, eller med eavis-abonnement i tillegg til papirabonnementet.

■ Nettavisene har vokst voldsomt de seneste årene. Ht.no supplererer papiravisen gjennom nyhetsdøgnet – som stedet for de raske hendelsesnyheter. Det som antakelig vil skje i de fleste norske nettaviser fremover, er at eksklusivt innhold blir en betalingstjeneste som du kan abonnere på eller kjøpe i løssalg gjennom enkeltartikler.

■ Sterkest vekst i trafikken det seneste året har det vært for ht.no på smarttelefoner. Flere tusener av dere er innom ht.no på mobilen i løpet av en dag – og dere blir raskt flere.

■ Min periode i Harstad Tidende har i tillegg inneholdt en periode med lokal-TV, inntil finanskrisen tok livet av lokalfjernsyn. Harstad Tidende har også satset på tilleggsprodukter. Magasinet BY-Harstad følger som bilag til avisen annenhver fredag, og magasinet Parorama går i alle postkassene i Hålogaland flere ganger i året.

Alt dette viser at Harstad Tidende er blitt et fullverdig mediehus. 

Parallelt er det skjedd endringer i eierskap og mediestruktur.

Harstad Tidende Gruppen hadde i mange år Schibsted som majoritetseier. Høsten 2008 ble dette endret ved en sammenslåing av HTG og Adresseavisen til Polaris Media. Senere er mediehus på Nord-Vestlandet kommet til. Etableringen av Polaris Media til et stort midt- og nordnorsk mediekonsern gjør at de nordnorske avisene kan møte fremtiden sterkere.

Og avisene våre er blitt flere. Harstad Tidende kjøpte for få år siden lokalavisene Vesteraalens Avis, Sortlands-Avisa, Andøyposten og vol.no – for å styrke avisenes konkurransekraft i Vesterålen og konsernets samlede kraft i hele Hålogaland.

Åtte år av 125. Jeg er stolt over å ha fått lov til å være med på å utvikle Nord-Norges eldste avis videre. Jeg er takknemlig for alt jeg har lært av dyktige kolleger, kritiske lesere, kloke eiere og de mange andre jeg har hatt kontakt med. Jeg er glad for at jeg kan ta med meg den lærdommen til Haugesund.

Man blir ikke blir harstadværing uten å lese Harstad Tidende. I min postkasse skal Harstad Tidende få komme fortsatt; den også!  

Dette er mitt 319. og siste blogginnlegg her på Harstad Tidendes redaktørblogg i løpet av drøyt to år. Takk for laget – og gratulerer med dagen!

4 kommentar to “Forandrer for å bevare”

 1. Jakob Eitrheim Says:

  Årstallet i bildeteksten er vel en skikkelig avskjedsbommert… Ellers ønskes du god tur til Vestlandet 🙂

 2. harryben Says:

  Kjæmpe Journalist.
  Som leder kjenner jeg deg ikke.
  Jeg har vært leder i Forsvaret i 14 år
  og Mack’s avd Harstad i 12 år
  Fikk omsentninge opp fra 14 mill til 42 mill i løpet av tiden.
  Ha en fin tid,dit du kommer.. Du er vel sikkert på Facebook eller annen modul etter dette.
  Ha en fin PÅSKE

 3. Frank Steinsvik Says:

  Du vil bli savnet! Lykke til i Haugesund!

 4. Arild Hugo Says:

  Det var synd! Men forstår jo at også du må søke nye utfordringer, på tross av alle dine (fine?) år i HT og Harstad. Det er bare å håpe at din ærlige og modige redaktørgjerning i HT videreføres. Lykke til i «Sildebyen» hos «araberne»!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: