Outsideren som ble storfavoritt

torsdag 16. februar 2012

KAMPFLY: De nye kampflyene F 35. Foto Lockheed Martin

TILLEGG FREDAG 17. FEBRUAR: Ingen beslutning før tidligst midt i mars: http://www.ht.no/incoming/article524627.ece

I dag legger forsvarsminister Espen Barth-Eide frem sin foreløpige innstilling om hvor kampflybasene skal plasseres. Som et troll av eske for mange har Evenes dukket opp som det mest sannsynlige alternativet som nordnorsk base for de nye kampflyene.

Adresseavisen kunne forleden avsløre at forsvarsminister Espen Barth Eide vil anbefale at Ørlandet blir hovedbase. Tirsdag var statsråden på Evenes. Da bekreftet han at det også må stasjoneres kampfly i Nord-Norge. Og han pekte på Evenes som den mest aktuelle lokaliseringen. Andre, men mindre attraktive alternativer, er Bardufoss og Andøya.

Derfor er det ikke til å undres over at Evenes-ordfører Jardar Jensen smilte fra øre til øre under statsrådsbesøket. Han har utrettelig arbeidet for Evenes’ kandidatur, også som en fremskutt base dersom Ørlandet skulle bli valgt som hovedbase.

Desidert mest offentlig oppmerksomhet har vært gitt til krigen mellom Ørlandet og Bodø, også fordi fylkesrådsleder Odd Eriksen i stedet for å være samlende for fylket konsekvent har talt Bodøs sak.

Når forsvarsministeren peker på Ørlandet, er det lett å forstå skuffelsen i Bodø, og det er også lett å se det paradoksale dersom hovedflybasen legges i Trøndelag i en tid da regjeringen snakker mye og høyt om nordområdene som dens viktigste strategiske satsing. Det går an å se en parallell til Statoil, som har lagt sitt hovedsete for nordområdene til Stjørdal.

En nedbygging av Forsvaret i Bodø vil ramme byen slik den har rammet andre nordnorske kommuner hvor Forsvarets rolle er blitt betydelig redusert, og vi trenger ikke gå lenger enn til Harstad for å finne et eksempel. På den annen side har Bodø som vekstkraftig fylkeshovedstad bedre forutsetninger enn de fleste for å kompensere for de arbeidsplasser som forsvinner.

For Evenes og Hålogaland vil en fremskutt base gi kraftige vekstimpulser til glede for aksen Narvik-Harstad og mer til, og vil ytterligere bidra til at regionen vokser sammen.

Lokaliseringen av kampflybasen handler om fagmilitære vurderinger og økonomi, men også distriktspolitiske vurderinger vil bli en del av diskusjonen frem til endelig beslutning i juni. Evenes som fremskutt base med viktige og omfattende funksjoner skårer høyt for alle disse tre kriterier. Lobbykampanjene vil intensiveres utover våren, men sannsynligheten er stor for at forsvarsministeren har forankret sin innstilling i eget parti og kanskje også i regjeirngen og/eller i Høyre.

—-

Tillegg torsdag kveld: Ennå er ingenting offentliggjort etter regjeringskonferansen. Hva kan det bety? Det vet vi ennå ikke.

2 kommentar to “Outsideren som ble storfavoritt”

  1. Sigrunn Navarnes Says:

    Så bra at Evenes endelig er kommet på tale som fremskutt flyplass i nord. Her skulle det meste ligge til rette for formålet. Så nu håper jeg virkelig at de ikke roter det til med enda flere dårlige/gode forslag. Vi trenger fortsatt at kysten vår ivaretas på en skikkelig og sikker måte, uten altfor lang flytid.

  2. krabbvik Says:

    Seks uker etterpå, måtte Raske-Roger på banen for å forsøke å roe ned gemyttene. Ingen ble selvfølgelig overbevist av Tromsøbys politiske stamklovn. Med F35 som stamfly, er ikke det mulig å forsvare luftrommet med mindre enn fire flybaser på fastlandet. Bandak, Evenes, Ørland og en ny base ved Evje ville være en troverdig løsning. F35 har så lav rekkevidde at man kan bli nødt til å ha køordninger oppimot stridsområder. Man kan bruke Storbritannias luftbro under Falklandskrigen som relevant sammenlingning. Harrier og F35 er også sammenlignbare ang. stridshastighet og rekkevidde. UK hadde aldri greidd å opprettholde suverenitet i Antarktis uten flystripene på Ascencion- og St-Helenaøyene. MoD skjønte også fort poenget og en ny base ble etterhvert anlagt på Falkland. En grei løsning for å opprettholde suverenitet i norske antarktiske sjøområder, kan jo være å sende Raske-Roger som garnisonsjef på Bouvetøya med et par snøskootere og en RIB som leketøy. Det bør kunne holde for å passe på Røkkekrillen. Den største forsvarsmessige og politiske gevinsten blir selvfølgelig, på fastlandet…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: