Nynorsk kaffe

fredag 17. februar 2012

IDENTITETSMARKØR: Si meg hva du drikker, og jeg skal si deg hvem du er.– Kaffe latte?

Øynene bak disken lurer på hva jeg prøver å bestille.

Jo, det skjedde for noen år siden, og det var på Sortland i Vesterålen italiensk kaffe med melk ikke var å oppdrive.

Men det var da og ikke nå. I dag selges kaffe latte landet over, og spesielt i avkroker langt borte fra hovedstaden, kunne journalist Andreas Slettholm i Aftenposten fortelle i et fyrverkeri av en munter-kritisk kommentar forleden.

– Latten har vært ute i hovedstaden siden millenniumsskiftet. Min nordnorske mor, derimot, elsker latte, skriver han.

Han er luta lei av en bakstreversk distriktskritikk av Oslo som gjerne krydres med kaffe latte som et samlende skjellsord om dem som sitter på Grünerløkka mens de mener både oljen og ulven må få være i fred og ikke har peiling på hvordan Norge egentlig fungerer.

Det toppet seg for journalisten da SVs påtroppende nestleder Inga Marte Thorkildsen måtte bekrefte at hun selv foretrekker svart kaffe, for å markere avstand til Oslo-eliten.

Så kan Thorkildsens partikollega Åsa Elvik bekrefte kaffe lattens popularitet på bygda. Den forhenværende stortingsrepresentant og statssekretær for SV driver i dag kaffebarklesbutikkafeen Smak i Bø i Vesterålen, og lenger på landet er det  vanskelig å komme.

– Det er latte vi lever av i provinsen, kommenterte hun på nettstedet Twitter, og hvorfor ikke? Vi snakker tross alt om et urnorsk landbruksprodukt.

SVART: Inga Marte Thorkildsen ble nødt til å understreke at hun drikker kaffen svart. Foto fra oljemøte i Harstad i 2009: Od Leif Andreassen

Samfunnsforskere som studerer hvordan nye trender og væremåter sprer seg i samfunnet, vet dette: Når moter fra Oslos urbane cafeer har nådd de ytterste nes, har trendsetterne allerede hoppet på en ny bølge.

Og hva har de urbane eliter i Oslo begynt med nå, da? Jeg tipper de prøver å lære nynorsk. Målformen er under sterkt press og risikerer å bli kastet ut av skolen som eget fag.

Nynorsken blir den nye kaffe latten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: