Samefolkets dag: Look to Sweden

mandag 6. februar 2012

SKOLESANG: Ina Marja Amundsen framførte en samisk skolesang under feiringen av Samefolkets dag i Lavangseidet Grendehus i dag. Foto: Per Jan Pedersen

Det har skjedd raskt, det har gått med store skritt, og det har vært med riktig retning. Norsk samepolitikk har endret seg kraftig.

Altaaksjonene for 30 år siden handlet om miljøvern, men de ble også et symbol som krav om samiske rettigheter kunne kanaliseres gjennom.  En ny generasjon samiske aktivister, selvbevisste og kunnskapsrike, stilte krav, og norske politiske ledere tok et nødvendig lederskap.

Selve slaget om utbygging om elva tapte de, vi som var i Alta, men saken ga oppmerksomhet om samiske spørsmål med en slik kraft at den norske statens samepolitikk måtte forvandles. Fortidens fornorsknings- og assimileringspolitikk ble erstattet av en anerkjennelse og en synliggjøring av samisk historie, kultur, språk og rettigheter – og det hele bygget på det startsted som daværende høyesterettsjustitiarius Carsten Smith først formulerte:

–         Den norske staten er grunnlagt på territoriet til to folk, det norske og det samiske.

Så kan det godt hende at holdninger og oppfatninger til det samiske ikke har endret seg like raskt i alle grupper i befolkningen som de gjorde det hos våre politiske ledere. Århundrer med avvisning og fornekting av det samiske i landsdelen, i egen by og bygd eller familie har satt sine spor,

spor  som fortsatt kan leses daglig i nordnorske avisers debattinnlegg og nettdebatter, som slik viser hva som rører seg der ute.

Det rører seg mye der ute: Krav om nedleggelse av Sametinget, annullering av urfolksstatusen, kunnskapsløshet, sjikane, rop om å få fortidens ordninger tilbake, til tiden før Alta.

(Og en liten parentes her: Fjoråret brakte berettiget oppmerksomhet om måten debatt om viktige anliggender skal føres på, spesielt debatten om minoriteter i nettavisene. Og ja: Vi redaktører har ansvar for å røkte debatten. Nettdebatter – også om samiske spørsmål – skal ha takhøyde, men det finnes grenser for hva vi skal tåle av ytringer i det offentlige rom. Alle aviser er i gang med å ta grep for å gjøre debatten bedre og renere – og det skal vi fortsette med.)  

Samiske spørsmål skaper debatt. Det vil alltid finnes krefter som ønsker å reversere utviklingen – og det finnes fortsatt slag som må kjempes.

Et ferskt, aktuelt og – så langt – trist eksempel på det sistnevnte er vedtaket om å legge ned grendeskolen i Boltås i Skånland. Kommunepolitikere med slunken kasse har altså vedtatt å avvikle en skole hvor 78 prosent har samiskundervisning dette skoleåret.   Ingen annen skole i Troms fylke har så stor andel samiskelever, dersom man ser bort fra den samiske internatskolen i Målselv. Og andelen er stabil. 

– Lille Boltås skole er med andre ord en bauta for samisk språkundervisning målt mot alle skoler den kan sammenlignes med, skrev Sigbjørn Skåden i Harstad Tidende forleden, og jeg gjør gjerne hans ord til mine da han la til:

– Ordfører Einar Aune bør banke neven sin bestemt i kjøkkenbordet så morgenkaffen skvetter og tenke: Faen heller. Dette er én skole som ikke skal legges ned!

Jeg mener: Boltås skole kan ikke reduseres til en salderingspost i et kommunalt budsjett, saken bør løftes inn i korridorene både i storting, departement og sameting. Så sent som i 2007 ble skiltet med det samiske navnet Vátnjavári skovlá avduket. Dersom skiltet skal skrus ned og lysene slokkes bare fem år senere, vil det være en trist dag for markasamenes språklige framtid. 

OK. Tromsø heter også en kommune.

I Tromsø var det vedtaket om å melde kommunen inn i forvaltningsområdet for samisk språk som ga høyest temperatur på tampen av fjoråret. Det forrige kommunestyret hadde vedtatt å melde kommunen inn, det nye flertallet vedtok å trekke søknaden. Ganske oppsiktsvekkende! Tromsø er kjent for å være en raus, inkluderende, åpen, internasjonal by, og markedsfører gjerne byens sentrale plassering for det samiske folk.  Det nye flertallets vedtak om å trekke søknaden om å gjøre byen til en del av forvaltningsområdet for samisk språk gir ravgale signaler.

Tromsø – og andre nordnorske byer – bør heller se sørøstover og lære av svenskene.  Under Harstadkonferansen i januar deltok han som leder arbeidet frem mot 2014, da Umeå skal bli europeisk kulturhovedstad.

Prosjektlederen kunne fortelle at Umeå2014 har jobbet tett med samiske organisasjoner siden Umeå ligger i den nordiske urbefolkningens kjerneområde, og samiske perspektiver blir en integrert del av kulturhovedstadsåret.

Så er samiske spørsmål i Umeå mer enn bare pynt. Seniorforsker Paul Pedersen ved NORUT og professor Torill Nyseth ved Universitetet i Tromsø, understreket dette da i en kronikk i Nordlys skrev om Umeås deltakelse i forvaltningsområdet for samisk språk i Sverige fra 1. januar 2010. Den nye svenske minoritetsspråkloven har i hovedsak de samme bestemmelsene som språkbestemmelsene i den norske Sameloven.

Og Umeå er ikke alene. Hele 18 svenske kommuner har gjort det samme, blant andre  byer som Kiruna og Östersund. I Norge er kun 9 kommuner med i det samiske forvaltningsområdet, men ingen av disse er bykommuner.

Forskerne skriver at den prosessen som gikk forut for innmeldelsen i Umeå,  var preget av positivitet og entusiasme.

– Vi har ikke kommet over noen ytringer om at en slik innmelding skulle gjøre Umeå mindre svensk. Det slås tvert imot fast at flerspråklighet er en ressurs og ikke et problem for kommunen, skriver de.

Med sine 120.000 innbyggere er Umeå en langt større by enn Tromsø, men Umeå har under 370 registrerte samer i sitt valgmanntall mot nær 1.000 i Tromsø, og det samiske kulturelement er mer synlig i Tromsø. Det som gikk som smurt og med entusiasme i Umeå, skulle altså være et problem og et feilspor i Tromsø – som i den grad slikt kan graderes – er mye mer samisk enn Umeå.

Nok om Tromsø, men la oss gjerne se til i Umeå en av Harstads offisielle vennskapsbyer.

Jeg vil anbefale Harstad å lytte til og lære av sin svenske vennskapsby.

Gratulerer med dagen, Samefolkets dag 6. februar.

6 kommentar to “Samefolkets dag: Look to Sweden”


 1. SAMEFOLKETS DAG – NRK ikveld kl 20.45.
  Under hele programmet ble det nevnt «SAMENES NASJONALDAG»!
  Når har samene fått egen NASJON?

  Det burde tenke seg om i.h.h til «uttrykk».

  • Hans Olavsen Says:

   Nasjon er ikke det samme som stat, selv om det i Europa ofte er vanlig med nasjonalstater. Nasjon er en gruppe med tilknytning til hverandre, altså et folk, et land, eller noen grupper befolkninger i en region (som Europa). I Kanada kalles indianerne og eskimoene for «first nations» eller «førstenasjoner», men det er ingen som påstår at de har en egen stat.


 2. Godt innlegg på en god dag, Bård!

  og et lite ps. til Harry: En nasjon omfatter en kulturell tilhørighet, et kulturelt fellesskap og i mange tilfeller et felles språk. En nasjon er ikke alltid det samme som et land og trenger heller ikke å ha samme grenser som et land.
  Samefolket er en egen nasjon. De er ikke et eget land og faller innunder Norge, Sverige, Finland og Russland. Men kulturelt og språklig sett så er de for en nasjon å regne.

  Lihkku beivviin !

  • Rock Bottom Says:

   Definisjonen på urfolk er kun at de var i minoritet under statsdannelsen, og tar ikke stilling til om urfolket er det «opprinnelige» folkeslaget eller ikke. Det er vel tvilsomt om det var samer som foretok de 6000 år gamle hellerissningene ved Alta, men det er vel en annen opprivende diskusjon.

   Sverige (og selvsagt heller ikke Umeå) har i motsetning til Norge ikke godkjent ILO-konvensjonen. Kanskje også Norge skulle ventet noen år, til de mest kontroversielle punktene var avgjort på landretten.

   Når det er sagt, så er jeg stolt av den samiske historien og mener vi skal dra den like mye frem som vikingene. Mange av oss «nordmenn» her oppe har litt same i oss. Kulturen skal være levende, men det er litt merkelig at vi skal dyrke, fordele land, beskytte og frede basert på etnisitet. Two wrong does not make one right. Det trodde jeg vi var ferdige med.


 3. TAKK FOR OPPLYSNINGEN.
  Uvitenhet av meg.
  Ha en fin kveld.
  Harry


 4. Opplysninger på WIKIPEDIA.

  http://no.wikipedia.org/wiki/Samenes_nasjonaldag
  Jeg har fått totalsvar.
  Harry


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: