De røde journalistene

lørdag 15. oktober 2011

Nordnorske journalister stemmer rødt, og aller rødest er de av oss som har passert 50. Så er til gjengjeld redaktørene noe mer moderate. Har du krav på å få vite hva hver og en av oss stemmer?

250 journalister og redaktører er samlet til den nordnorske mediekonferansen Svarte natta i Tromsø. Professor Frank Aarebrot presenterte lørdag ettermiddag den første undersøkelsen av journalister og redaktørers partipolitiske preferanser i landsdelen.

En hovedkonklusjon er at mediefolk i nord er omtrent som ellers i landet: Røde. Partiene får denne oppslutning:

 • Ap: 36 prosent
 • Høyre: 15 prosent
 • SV: 14 prosent
 • Venstre: 11 prosent
 • Rødt: 10 prosent
 • Sp: 5 prosent
 • Samefolkets liste: 4 prosent
 • KrF: 2 prosent
 • Frp: 2 prosent
 • Kystpartiet: 1 prosent

Ap, SV og Rødt får til sammen 60 prosent oppslutning, vesentlig mer enn i befolkningen ellers, med andre ord. Spesielt påfallende er Fremskrittspartiets mikroskopiske oppslutning.

–         Konsekvensene er ubehagelige å tenke på. Jeg ser ikke for meg at TV2 vil fotfølge kvinnelige SV-politikere når de reiser på jentetur til Hellas, kommenterte Aarebrot.

Et annet interessant funn er at de eldste journalistene er rødest. I gruppen 50 år og eldre får Rødt en oppslutning på 20 prosent.

Så er det slik at de ansvarlige redaktørene i nord er mer moderate. Her er fordelingen slik:

ALDRI INSTRUERT: Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys sier at han aldri fikk politiske direktiver da han var nyhetsredaktør og Hans Kristian Amundsen var ansvarlig redaktør. Arkivfoto: Marius Hansen, iTromsø

–         Ap: 41 prosent

–         Høyre: 29 prosent

–         Venstre: 17 prosent

–         SV: 12 prosent

 Etter den klassiske to-delingen i norsk politikk deler altså redaktørene seg på midten, og de holder seg primært til de to partiene som historisk  har hatt talerør i nordnorske aviser: Høyre og Arbeiderpartiet.

–         Partitradisjonene sitter igjen i rekrutteringen av redaktører, bemerket Aarebrot.

Betyr journalistenes sosialistiske grunnholdning noe for journalistikken? I paneldebatten etter at resultatene ble presentert var meningene delte. Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg mener bestemt at Frp får verre medfart i pressen enn andre partier. Han er mot kvotering i sin alminnelighet, men er åpen for en Frp-kvote på 20 prosent ved opptak til journalistutdannelsene.

Nordlys’ sjefredaktør Anders Opdahl understreket at han har bakgrunn som journalist, ikke som politiker, og at en profesjonell nyhetsorganisasjon ikke tenker politisk.

–         Nyhetsjournalistikk er nyhetsjournalistikk. Hva Nordlys mener på lederplass, har ingen betydning for journalistikken ellers i avisa sa han.

Norsk Journalistlags leder Elin Floberghagen fremholdt at Frp har lett tilgang til redaksjonell omtale. Hun avviste at den politiske slagsiden blant hennes medlemmer har negative konsekvenser i den enkelte redaksjon, men erkjenner at slagsiden kan være et problem i stort.

Og hvis den er det, så er det prisverdig at det lages undersøkelser som den Svarta natta-konferansen i dag kunne presentere. Vi mediefolk avkrever åpenhet av alle andre. Bør vi hente frem fra skuffen det gamle forslaget om at journalister og redaktører skal offentliggjøre hva de stemmer?

9 kommentar to “De røde journalistene”

 1. Frank Steinsvik Says:

  Hva disse tallene mer enn noe annet viser, er vel at journalistenes partipreferanser ikke påvirker den jevne velger all verdens. Ved de to siste Stortingsvalgene har de tre nordligste fylkene vært de beste for FrP, mens partiet Rødt fremdeles kan se langt etter et direktemandat i landsdelen til tross for forholdsvis sterk støtte blant pressefolk. Forøvrig skiller vel ikke journaliststanden seg vesentlig fra andre høyere utdanningsgrupper hva partipreferanser angår


 2. […] Les også: SN-deltaker og redaktør i Harstad Tidende, Bård Borch Michalsen, blogger om de røde journalistene… […]

 3. Arvid Hanssen Says:

  Det er et demokratisk problem. Lokalavisene er langt fra de verste, riksavisene og NRK er verstingene.

  Uansett så er det prisverdig at du tar opp problematikken.

  En ting jeg lurer på er hvorfor dere røde journalister på liv og død skal forsvare den ikke-vestlige masseinnvandringen og det multikulturelle samfunnet som skal bygges opp? Kan du forklare meg det?


 4. Hei.
  Sitter og jobber med en masteroppgave i historie som omhandler lærebøker og hvordan de skrives, hvilke påvirkningsfaktorer som har betydning osv. I den anledning vil jeg stille deg et spørsmål: Burde enforfatter eller en journalist flagge sitt politiske ståsted slik at leseren er oppmerksom på dette, eller mener du dette er unødvendig?

  Jeg tenker i utgangspunktet så er det en god ting med åpenhet rundt dette, fordi det fjerner en del drittslenging om aviser/medier og hvordan politisk holdning de har. Ser at problemstillingen har flere sider og lurer derfor på hva du mener?

  Hilsen:
  Tommy Sørensen

 5. Harry Andreassen Says:

  Journalistene trenger ikke flagge partitilhørighet da det skinner klart gjennom ved vinklingene.
  NRK er sosialistkanal nr.1. Gjennom denne kanalen skal det norske folk oppdras til gode sosialister, gode skatte/avgiftsbetalere, samt spille på lag med sosialistiske regjeringer/opposisjon, mens de ikkesosialistiske får gjennomgå. Gjerne grave frem skitt om dem, for å trekke dem mest mulig ned. NRK har et haleheng av journalister som frenstiller regjeringsmedlemmer som et glansbilde, der kritiske spørsmål er fraværende.


  • Det er vel slike kommentarer jeg tenker på når jeg snakker om drittslenging. Nårtid ble det negativt å være sosialist? Det er en politisk retning som verdsetter samfunnet som helhet og som gir større likhet enn alternativene til høyre for denne ideologien.

   http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7836045 Her har du en artikkel fra «sosialistkanal nr 1» som forteller om splittelse og uenighet innad i den sosialistiske blokken.

   http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7835724 Her har du en som forteller om en elendig situajson på Ahus. Gir disse et bilde av en nyhetsformidler som prøver å oppdra alle til å bli gode sosialister? Begge sakene er har politiske motiver, men jeg ser ikke at de vil gjøre alle til gode sosialister.

   For alt vi vet kan disse artiklene ha blitt skrevet av en som stemmer på Venstre eller FrP?

   • Frank Steinsvik Says:

    Spørsmålet var ikke til meg, men jeg slenger meg med uansett. Om du er i gang med en master i historie, kan du umulig ha unngått å fått med deg at for ikke så rent få, muligens for majoriteten i den vestlige verden, er det å være «sosialist» et skjellsord og negativt. Årsakene er mange, men alle «sosialistiske paradisene» med sine totalitære tendenser, som i sum har stått bak drap på mellom 120 og 180 millioner mennesker i forrige århundre, og som andre ismer som nazisme og fascisme knapt når til knærne hva ondskap angår om ofre er målestokken, har gjort noe med merkenavnene sosialist og marxist. Følgelig kaller ikke Arbeiderpartiet seg lenger sosialistisk, men sosialdemokratisk. Om du ikke ser at NRK er tålelig venstrevridd sammenlignet med andre vestlige allmenkringkastere, undres jeg på om det er viljen eller evnen det skorter på. Se eksempelvis på dekningen av midtøsten, fremstår den balansert? Fremstår det balansert å sende «Loose change» på tiårsjubileet for 11. septemberangrepene? For de fleste av oss fremstår det så smakløst at vi kun hadde ventet å se det på sendeplanen for kringkastingen i Teheran ved tiårsjubileet. Svein Blindheim på BI med flere, har forsket på dekningen av de to foregående Stortingsvalgene i NRK og TV2, de konkluderer med at den er tendensiøs og ikke balansert, gjett til fordel for hvilken politisk side? Hvor er medias bevissthet i forhold til sitt samfunnsansvar hva kritisk journalistikk angår i forhold til såkalt global oppvarming og klimaforandringer? Du skal lete lenge i dekningen for å finne kritiske røster, til tross for at der vitterlig er en disputt om dette i akademia. Selv vil jeg ikke gå så langt i karakteristikkene av NRK som andre ovenfor, men at de er politisk korrekte og våpendragere for en politisk korrekt konsensussmørje, hvor avvikende syn blir fortiet eller latterliggjort, fremstår rimelig åpenbart for de av oss som også søker informasjon fra andre nyhetskilder på kontinentet og over atlanteren.


 6. I min master ser jeg på fremstillingen Sovjetunionen har fått i norske lærebøker fra 50- tallet og frem til i dag. Man kan i disse frestillingene se en klar endring i oppfattning av kommunisme.

  Kommunisme er en underkategori av sosialisme, og de du refererer til kan kategoriseres opp i diverse undergrupper som Stalinisme eller Trotskijisme OSV. Sosialisme i det norske språket er ikke det samme som i f.eks amerikans språk hvor kulturell hisotrie har ført til en negativ belastning av ordet. Den salige blandingen av begrepet i norsk politikk, med amerikansk betydning er et problem for debatten slik jeg ser det.

  At man skal være uenig og diskutere er en ting, at man skal ukritisk komme med kritikk av en hel ideologi er en annen.

  Mitt innledende spørsmål i denne tråden var derfor ment for å belyse debatten som har gått i historisk tidsskrift i senere tid, og som jeg prøver å belyse gjennom oppgaven min, er forfatterens politiske overbevisning avgjørende for hvordan vinkling resultatet får? Ser man forskjellen på en lærebok skrevet av en forfatter som har borgerlig tilhørighet og en forfatter som jobbet som rådgiver for Arbeiderpartiet? Burde disse forfatterne åpent opplyse om sitt politiske ståsted?

  Denne debatten er det jeg vil til livs, og jeg har ikke konkludert enda. Innlevering 1. november så nå er det tilbake til østfronten i bøker fra 70- tallet.

 7. Arvid Hanssen Says:

  Dansende multikultura?

  Enten er du en systemtro sosialist eller så er du en intellektuell pygme. Du bør trekke deg omgående som redaktør i avisa og heller ta over kulturseksjonen eller dekningen av festspillene.

  Har du fått med deg at statslederne i Tyskland, England og Frankrike det siste året har sagt at multikultur er en totalt feilslått politikk eller har du hørt om Brochman-utvalget som sier at ikke-vestlig innvandring undergraver hele velferdsstaten?

  Du er en skam for alle tenkende mennesker. Du er en sosialist av verste sort, det er rett og slett en skandale at slike anti-hvite og anti-norske, selvhatende venstrehippier som deg skal sette dagsorden. Dere er totalt fjernet fra virkeligheten!

  Jeg sier bare takk gud for internett og takk for den pågående avisdøden!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: