Det store hamskiftet

mandag 3. oktober 2011

SEPTEMBER WHEN: Valget er to uker unna, og Morten Abel spiller djevelelsk godt, og gudskjelov ikke på stavangerdialekt. Foto: Tom Benjaminsen

Noen mener vi driver virksomhetsstyringen for godt, sa styreleder Nina Hjort i HT mandag kveld.

HT fyller 40 år. Nei, det handler ikke om Harstad Tidende (som er 124 år, sju måneder og én dag), men HT har i det minste en sjef fra Harstad: Teatersjef Iren Reppen var sprudlende til stede da Hålogaland Teater mandag kveld markerte midtlivskrisens komme (obs: teaterets, ikke hennes).  

Allerede ved entreens vareopptelling var det klart: Noe er skjedd med byen i Nord-Troms. Her kunne man telle én (1) ordfører fra Ap (Arild Hausberg) og to (2) fra Høyre: The come-back-kid Erlend Rian og påtroppende Jens Johan Hjort. 2-1 ved kampstart, altså.

Til bortelaget. Tromsø har vært det trygge røde, sosialdemokratisk og vel så det, og de andre har gjemt seg bort. Hva har de gjort? Kanskje de har gjort som Hålogaland Teater: Bedrevet virksomhetsstyring.

Jo, Nina Hjort sto trygt og solid på egne bein, veltalende og sikker, men jeg må nevne at jeg (og Gule sider)har grunn til å anta at Hålogaland Teater har en styreleder som er gift med byens Høyre-ordfører, og denne drakk ikke det som Tromsø-ordførere pleier drikke ved festlige anledninger: Øl.  Jens Johan Hjort pimpet cola. Av flaske.

Universitetet var blodrødt, og det sto ikke stort likere til på teateret. Forestillingene  var allmøtestyrt, og det var her vi hørte til.

–         Hålogaland Teater må være i jorda der det hører til, sa gründer Klaus Hagerup i sin hilsen. Han var her i 1971. Senere har han blant annet løpt maraton og spist og drukket seg til lekre bøker fra Italia (i denne rekkefølgen).

Jubileumsforestillingen heter ”Black Rider” (nei, den kommer ikke til Harstad). Det er en estetisk-musikalsk vidunderlig affære om ham som selger seg til djevelen. Litt Faust altså (og konflikten er mye bedre formidlet i filmen ”Mephisto” fra 1981), men her med musikk av Tom Waits. Det hjelper.  Og hvilke artister og musikanter (og alle dem vi ikke ser, men som også bidrar til å skape det magiske.) Ganske heftig & herlig; jeg er enig de høyeste terningkastene, men hva slags budskap er dette foran nyordførerens fire år? Fra scenen het det jo:

Skogen her skal

den få som

feller hjorten

og lar mannen gå.

Ja vel.  Nå venter fire Tromsø-år med Jens Johan Hjort i ledelsen, godt støttet av Venstre: En 127 år gammel dame som har latt seg testosteronforføre av et Frp som mener samene hører hjemme i Kautokeino.

Kan «Hjortejegeren» bli en HT-forestilling i 2015?

PS Når jeg leser teksten ovenfor  i den ytterst nære etterpåklokskaps lys, ser jeg at dette ut som om jeg ønsker meg tilbake til dagene før ’virksomhetsstyring’. Det gjør jeg ikke.  Cirka 97 prosent av all nyskapende kunst de seneste 50 år er skapt i samfunn med markedsøkonomi (virksomhetsstyring, altså)  og hvor man evner å balansere børsen med katedralen (eller krambua og kapellet når vi er i Nord-Troms). Jeg tror ikke The Beatles eller Andy Warhol kunne ha oppstått i Nord-Korea.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: