Gir Helmer Hanssen fornyet ære

fredag 23. september 2011

I 1995 ble Helmer Hanssen revet ned av pidestallen.  Den nordnorske polarheltens barnebarn setter ham opp på nytt.

POLARDRAKT: Helmer Hanssen kledd i full "polardrakt". Framheim ved Hvalbukta, Antarktis, 1911.

Det vakte bestyrtelse, skuffelse og forbannelse da Roald Amundsens biograf Tor Bomann-Larsen i 1995 brakte frem nye opplysninger om bruddet mellom Amundsen og Helmer Hanssen i Nome i Alaska i 1920: Amundsen ga Hanssen sparken.

Til da hadde alle trodd at Amundsens betrodde mann selv hadde valgt å forlate ”Maud”-ekspedisjonen.

I biografien om Roald Amundsen refererer Tor Bomann-Larssen et brev Amundsen skrev til sin bror Leon:

«jei har i lang tid hat grunn til misfornøielse med H. Han har ikke åpført sei bra. Har blåst i mine fårårdninger og tit og åfte jit ufårskammede svar i alles påhør. Jei jore en gråv feil, både mot ham og mei sell, da jei jore han til sjipper hær åmbor. De jik ham til hode, samtidi såm han aldeles ikke var kvalifisert får stillingen.»

 Dokumentasjonen ble en ripe i lakken til den nordnorske polarhelten.  Polarmuseets bestyrer beskrev de nye opplysningene som veldig skuffende.

– Vi har jo bygd en glorie rundt Helmer Hanssen, sa bestyrer Torbjørn Trulsen til Nordlys.

Nordvestpassasjen, Sydpolen, Nordøstpassasjen Helmer Hanssen fra Bjørnskinn på Andøya hadde fulgt Roald Amundsen på alle de tre ekspedisjonene. Hanssen sto lojalt ved sjefen side. Han navigerte på rett kurs mot Sydpolen, gikk foran når vinden pisket som verst, men lot ekspedisjonens leder slippe til i front når målet var i syne.

Likevel fikk han sparken til slutt. Etter 18 års trofast tjeneste.

 Ved Odense i Danmark bor Helmer Hanssens barnebarn Helmer Hanssen Høgås (74). Han kan nå opplyse det som hittil har vært ukjent: Bestefar Helmer fortalte barnebarnet ved samme navn om konflikten i 1920, og Helmers versjon nyanserer det Amundsen selv skriver:

–  Hva skjedde?

– Jeg er skipsfører, sjømann. Du vet. Til sjøs er det slik at det er skipperen som har ansvaret for skipet. Det kan ikke admiralen, en ekspedisjonsleder legge seg opp i. Kapteinen er sjefen om bord.

Barnebarnet visste at Roald Amundsen hadde gitt kaptein Helmer Hanssen sparken, og han kjenner en annen versjon av konflikten enn den Amundsen presenterer. Striden mellom Hansen og Amundsen på ”Maud” var en uenighet om hvem som skulle styre om bord og hvorhen, mener Høgås.

Helmer Hanssen var lojal, men kanskje var han ikke blindt lydig lenger? Var det derfor han fikk fyken, fordi ekspedisjonslederen ville legge seg opp i beslutninger som tilhørte kapteinen og hvor kapteinen mente ekspedisjonslederens faglige betraktninger ikke holdt mål? I så fall har Bomann-Larsen bommet i sin tolkning av episoden: Det forfatteren beskriver som en oppsigelse av den udugelige, kan ha vært et sunt opprør mot en tyrannisk leder.

Kapteinen er direktøren om bord, ekspedisjonslederen styreleder. Når direktøren ikke lenger er enig med styret om kursen videre, må han gå. Men det betyr ikke at det nødvendigvis er kapteinen som tar feil eller er faglig udyktig.

De nye opplysningene fra Helmer Hanssens barnebarn nyanserer bildet av arbeidskonflikten i Nome i Alaska i 1920 betraktelig, og gir ytterligere grunner til å glede seg til avdukingen av bronserelieffet av Helmer Hanssen i Tromsø 14. desember – på dagen 100 år etter at hans ekspedisjon nådde Sydpolen.

— 

Fakta

■ Helmer Hanssen (1870-1956) ble født i Bjørnskinn på Andøya. Bodde i voksen alder i Tromsø.

■ Deltok i tre ekspedisjoner med Roald Amundsen: ”Gjøa” gjennom Nordvestpassasjen, sydpolsekspedisjonen med ”Fram” og Nordøstpassasjen med ”Maud”.

Dette blogginnlegget er delvis hentet fra et foredrag om Helmer Hanssen i Bjørnskinn denne uken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: