Soignert dannelse i lett forfall (valgekstra IV)

fredag 9. september 2011

HØYREVELGEREN: Er ikke helt slik som de var. Ill: Svein Spjelkavik

Soignert? Det betyr «velpleid», sier fremmedordboka, og beskrivelsen passet bedre for 10 eller 30 år siden; snart er Høyre-folk som oss andre. Likevel kleber det fortsatt noe småborgerlig og dannet ved Høyre-velgerne, og det er knapt nok ubedt.

Ikke for det. Vi har for oss dyktige mennesker. Høyre er partiet for dem som lykkes i næringslivet, de som har både sølv- og stålbestikk i skjenken, men vet hvor galt det kan gå hvis de to bestikktypene blandes. East is east and west is west.

Høyre-folk liker fersk leverpostei og rødt kjøtt,  og til biffen serverer de rødvin av beste sortering, mens de hyller den fri konkurranse, som  er bra, unntatt i den bransjen de selv opererer i. Det ville vært for mye av det gode.

Julaften kjører Høyre-familien BMW eller Audi til i kirken: Mor, far, Catharina og Carl Frederik, en liten rakker av en attpåklatt, spesielt når mor har kledd ham opp som en lille Lord Fountleroy. Men han blir nok blårusspresident som sin far. Calle havner etter hvert på BI eller juss, eller i verste fall litteraturvitenskap, hvis han er av den feminine typen.

Så lenge Norge forblir et skatteparadis, er ikke penger alt for Høyre-velgerne. Det finnes da andre verdier i livet.

Ethvert Høyre-hjem er fylt av dannelsesbøker som står godt til gardinene, og  på bordet ligger bladene Appetitt og Norsk Golf. Høyre-velgeren var den soignerte mynden; noe forfinet og hevet over oss vanlige dødelige. I dag er mynden utblandet. Dannelsen er dessverre i  lett forfall.  Noe må man ofre når ambisjonen er å bli landets største parti. 

 

Dette er fjerde blogginnlegg om partienes kjernevelgere. Analysene er basert dels på omtale av Synnovates Norsk Monitor i Dagens Næringsliv, Teknisk Ukeblad og andre medier – men primært på egne fordomsfulle nærstudier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: