Drømmen om Kanariøyene og en Ford (Valgekstra II)

onsdag 7. september 2011

BYGDE LANDET: Ap-velgeren. Ill.:Svein Spjelkavik

Åge Aleksandersen pleide være Ap-velgernes ideologiske fyrtårn: Gjennomsnittsmann i et gjennomsnittsland, fire pils og en pizza. I dag har Radio Norge-musikken overtatt: Ballader gjennom 40 år.

Ap-velgeren  legger overmåte stor vekt på hus, hage og bil. Det er gjennom å fremvise gatas mest nybarberte plen at sosialdemokratiets endelige triumf skal demonstreres, og når hun kjøper sin nye Ford realiseres drømmen i Rudolf Nilsens «Gartnerløkka»:

Og den må slite orntli 
som driver på akkord 
og har som mål i livet 
å kjøpe sig en Ford! 

Feriedrømmen er to uker på Kanariøyene og Kreta – en del av verden som de fleste kjenner langt bedre enn egne hjemtrakter. (Hvor er Fjelldal, Lødingen Vestbygd og Grovfjord?) Hvis Kanariøyene utsettes til neste år, blir Byske, Boden eller Pite Havsbad en grei erstatning, ikke minst fordi svenskene er enda litt mer sosialdemokratiske enn oss nordmenn. Og de tror enda mer at vi skal følge loven. Du skal ikke snike på bussen, røyke hasj eller  snyte på skatten. Og hunden skal bæsje på tildelt plass.

Ap-velgerne er kaffedrikkerne foran noen, og de kjøper brødet sitt i butikken. Brødbakst smaker av 30- årenes fattigdom. Einar Gerhardsen er fortsatt landsfaderen. Det var han som bygde landet. Derfor har Arbeiderpartiet alltid rett, selv om Ap-velgerne innerst inne har en viss sans for Carl I. o g Siv J. – men det er noe de bare tenker når ingen ser dem.

Ap-velgeren styrer unna rødvin; går rett på øl, vodka eller klissen hvitvin (for eksempel Reiller von Heissenstein).De ser gjerne på TV2 (mens de spiser sin taco), men hopper til partiets  egen kanal når dumme reklamer for private teleselskaper dukker opp. Hva er galt med folkets eget televerk, annet enn at det skiftet navn til Telenor? Og 1. maifeiringen følger de på statskanalen NRK.  Det skjer fra sofaen, og alle hageredskaper får stå i fred den dagen.

 Så lenge det er staten som bestyrer kirken, vil Ap-velgerne aldri vedkjenne seg sin ateisme.

Dette er andre blogginnlegg om partienes kjernevelgere. Analysene er basert dels på omtale av Synnovates Norsk Monitor i Dagens Næringsliv, Teknisk Ukeblad og andre medier – men primært på egne fordomsfulle nærstudier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: