Høflig (og litt kritisk) samtale om olje i nord

onsdag 31. august 2011

SAMTALTE OM OLJE: Fra venstre Andøy-ordfører Jonni Solsvik (Høyre), FHL-direktør Geir Ove Ystmark og Sandra Borch, nestleder i Senterungdommen. Foto: Øivind Arvola

¬Om 10-12 år er du kanskje olje- og energiminister, spør jeg.

– Ja, kanskje det, svarer Sandra Borch fra Lavangen, nestleder i Senterungdommen.

Nordic Hall i Harstad i ettermiddag. Første dag av den store Petro-konferansen med 280 deltakere nærmer seg slutten. Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Statoilsjef Helge Lund, Oljedirektoratets direktør Bente Nyland, adm.dir. Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening og statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og Energidepartementet har tegnet og fortalt om en lys petroleumsfremtid i nord. Nå skal dagen rundes av med en samtale hvor de nordnorske stemmene skal få slippe til; stemmer som ikke er knyttet til direkte til oljenæringen, og det var i mitt lodd å lede det hele.

Samtale? ”Debatt”, het det i programmet, men de kvasse motsetningene forsvant da Naturvernforbundets Gunnar Album måtte melde avbud i siste liten. Hvem skulle arrangøren bringe inn i stedet? Det ble Senterungdommen, og da var man vel sikret en solid kritiker av olje i nord generelt, ved Lofoten, Vesterålen og Senja spesielt?

Men nei. Senterungdommens nestleder Sandra Borch er en varm tilhenger av økt petroleumsaktivitet i nord – og en like kald kritiker av regjeringspartner SV.

– Er det du som har sagt til olje- og energiminister Ola Borten Moe hva han skal mene, eller har han sagt til deg hva du skal mene, spør jeg.

Olje- og energiministeren var i Harstad i går og forsterket sine tanker om olje og gass som en soloppgangsnæring også i nord – og som det som kan gi verden ren energi. Han var såpass tydelig at Bellonas Fredric Hauge så seg nødt til å advare mot Senterpartiet, mens Kristin Halvorsen moderlig mente at unge statsråder må få lov til å gjøre sine nybegynnerfeil.

Sandra Borch har sterke meninger, og dem vil hun fremføre intenst i Senterungdommen når hun i høst håper å bli ny leder. Og om 10-12 år er hun altså kanskje olje- og energiminister.

Hvem kunne da gi stemme til en kritikk av en ekspanderende oljeindustri i nord? Kurt Karlsen i Øksnes Fiskarlag var kritisk, men han tilhører den delen av lauget som mener utviklingen kan hende er uavvendelig, og at det da kan være  klokest å tilpasse seg og få det beste ut av det: Salg av tjenester til næringen og økonomisk kompensasjon for tap. Karlsen er høflig kritisk, og han mener fiskefeltene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er helt spesielle fordi de er grunne, smale og nær land.

– Å ta seg inn på disse særegne og spesielle fiskefelt etter samme mal som i Nordsjøen, Norskehavet og kysten utenfor Finnmark vil være en stor feil, sier Kurt Karlsen, men er likevel ikke den krasse motstanderen av petroleumsaktivitet. Det har han fått mye pepper for.

 Heller ikke direktør Geir Solheim i NHO Reiseliv er en kritiker av oljevirksomhet. Tvert imot sier organisasjonen et betinget ja og ser muligheter for sameksistens mellom reiselivet og oljenæringen.

– Men Lofoten er et helt spesielt ikon internasjonalt, sa Solheim.

Da er en annen grein av NHO noe klarere kritisk. Direktør Geir Ove Ystmark fra Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) understreket at hans medlemmer har ett mål: Gi sunn mat til en verden som sulter. Og når det skal bores etter olje midt i matfatet, er FHL skeptisk, men på en NHO-dannet måte.

– Vi er en næringsorganisasjon og er for eksempel ikke tilhenger av varig vern. Vi vil ha utvikling, sa Ystmark.

Femte paneldeltaker var Høyre-ordfører Jonni H. Solsvik fra Andøy.

¬Hvorfor har ingen nevnt Nordland VI, Nordland VII og Troms II her i dag, sa Solsvik. Han lurte på om feltene ved Lofoten og Vesterålen er blitt et tabu.

– Mener du det bør åpnes for oljeleting her?

– Jeg mener ingenting, men jeg var og er tilhenger av en konsekvensutredning, sa Solsvik. Og der fikk han ubetinget støtte fra Senterungdommen. Men kanskje skjer det ingenting før Sandra Borch blir olje- og energiminister.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: