Hovigs mesterverk i nord

fredag 26. august 2011

PERLEN: Arkitekt Erling A. Johansen forklarer trickset arkitekt Jan Inge Hovig har brukt i Harstad kirke fra 1958: Takflaten er svakt buet. Derfor ser tårnet høyere ut enn det er, peker mot himmelen. Foto: Mariann Dybdal

Harstad: – Dette er stort? – Ja, Hovig er stor. Og størst av alt: Harstad kirke.

Arkitekt Erling A. Johansen står midt i Galleri Nord-Norge i Harstad. Han studerer fotografiene av Jan Inge Hovigs fellesskapsbygg i landsdelen. Fotografene Bent Raanes Sørensen og Sarah Cameron Sørensen presenterer 18 fotografiske tolkninger av Hovig-arkitekturen, og Erling A. Johansen i arkitektfirmaet A3 i Harstad liker åpenbart det han ser:  Jan Inge Hovig hadde en høy stjerne blant arkitektstudentene på NTH i Trondheim da Johansen studerte der først på 1970-tallet. Og han inspirerer fremdeles.

– Hva kjennetegner Hovig-arkitekturen?

– Hovig representerer slutten av senfunksjonalismen. Funksjonalismens karakteristiske trekk var rene, enkle former og understrekning av bygningens konstruksjon.  Ingen unødvendig pynt. Hovig var av denne skolen, og hans arkitektur er av det ypperste fra denne perioden i Norge. Men der hvor funksjonalistene flest var svært opptatt av enkelheten, gikk Hovig lenger i å dyrke formene. Han klarte bedre enn de fleste å få bygningene til å framstå som skulpturer i landskapet og bybildet, sier Johansen.

MEST KJENT: Ishavskatedralen (Tromsdalen kirke) fra 1965. Foto: Mariann Dybdal

Vakre Harstad kirke: Han mener Hovig var en mester i å lage gode komposisjoner av enkle former. Bygningene hans var godt gjennomarbeidet, fra den ytre formen til de minste detaljer i interiørene. Han bygget i stål og betong.  I interiørdetaljene brukte han mye teak.

 – Hva er dine favoritter blant Hovig-bygningene i nord?

– Harstad kirke.

– Ikke Ishavskatedralen?

– Den er mest kjent, og kanskje den mest fremtredende skulpturen, men jeg synes kirken i Harstad er bedre. Den er fantastisk. Beliggenheten er fin, og bygningen er en vakker komposisjon av ganske enkle former, sier Johansen. 

Harstad har altså ikke bare gamle Trondenes kirke å være stolt av, men også en av landets vakreste kirker fra nyere tid. En arkitektonisk perle, mener Erling Johansen.

 Ydmyk rehabilitering: Så har han et helt spesielt forhold til Hovigs arkitektur. På slutten av 90-tallet skulle samfunnshuskvartalet med svømmehall, kino, apotek og samfunnssal rehabiliteres. Hele kvartalet var Hovigs verk. Nå skulle svømmehallen bli galleri. A3 fikk den store jobben.

– Vi nærmet oss oppgaven med ydmykhet, sier Johansen.

– For det første var vi svært opptatt av å tukle minst mulig med eksteriørene.  For det andre skulle mest mulig av Hovigs tenkning bevares.

Svømmehallen hadde glassvegger fra golv til tak slik at de badende skulle se mest mulig ut mot sol og himmel. Store glassflater er derimot uheldig i et galleri. A3 løste utfordringen ved å finne vindusglass som demper mer enn halvparten av dagslyset.

Komplisert ombygging: – Rehabilitering og ombygging av Samfunnshuskvartalet er en av de største utfordringene vi har hatt, og kanskje den jobben jeg er mest stolt av.  Men samtidig et oppdrag som har gitt lite oppmerksomhet. Kanskje er ikke så mange klar over at det er gjort omfattende og komplisert ombygging i hele kvartalet.  Det er helt greit, poenget var å ikke sette vårt preg på bygningsmassen, men å bevare Hovig sine verk og videreføre hans tenkning.

– Passer Hovig-arkitekturen  i Harstad?

– Ja visst. Arkitekturen skal være fra sin tid, den skal ikke etterligne noe tidligere – da blir det historieforfalskning. Det er arkitektur fra mange slags epoker i Harstad, og sånn må det være.

– Så blandingen i Harstad fungerer?

KOM INN: Baldakinen til Harstad kino. Foto: Mariann Dybdal

– Ja, Harstad er en flott by med mye fin arkitektur, nytt og gammelt. Tromsø er mye mer rotete, sier arkitekt Erling A. Johansen.

… 

Siste sjanse til å se Hovig-utstillingen i Galleri Nord-Norge er fredag 26., lørdag 27. og søndag 28. august mellom klokka 12 og 15.

Fakta

Jan Inge Hovig (1920-1977) er norsk arkitekt, født i Verran, og utdannet ved NTH.  Byarkitekt i Narvik (1947–50) før han slo seg ned i Oslo og åpnet egen praksis

■ Bent Raanes Sørensen og Sarah Cameron Sørensen presenterer 18 fotografiske tolkninger av Hovig-bygg i utstillingen ”Hovig i nord”.

■ Utstillingen vises i Galleri Nord-Norge til 4. september.

Glassklar skildring

Harstad Tidendes fotograf Mariann Dybdahl beskriver fotoutstillingen slik:

– Sarah Cameron Sørensen og Bent Raanes Sørensen byr på en glassklar skildring av Jan Inge Hovigs arkitektur.

Med hjelp av Hasselblad-kameraets kvadratiske utsnitt får fotografene frem stemning og arkitekturens finesser på en harmonisk måte. Spennende variasjon på utsnitt av eksteriør sammen med nærbilder og omgivelser gjør utstillingen verdt et besøk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: