Tankekorsenes politikk

onsdag 6. juli 2011

Høyre og Fremskrittspartiet står for den mest liberale alkoholpolitikken, men ungdom som er forvillet inn i smånarkomanien, skal piskes og sendes på treningsleir for avansert narkotikamisbruk. Er ikke dette dobbeltmoral, da?

ULOVLIG: Hasj. Foto: Jon Terje Eiterå

Regjeringen vil gå til krig mot narkotika uten å bekjempe de narkomane. Forleden la en statlig arbeidsgruppe frem et forslag til alternative reaksjoner for mindre alvorlige narkotikalovbrudd. Gruppen mener unge mennesker som blir tatt med små mengder narkotika, bør følges opp gjennom motivasjonssamtale i stedet for tradisjonell straff som bøter eller fengsel

– En knakende god idé, er justisminister Knut Storbergets reaksjon på forslaget. Han mener det er på tide å tenke nytt for å takle narkotikamisbruk.

Det er grunn til å hilse forslaget fra arbeidsgruppen velkommen. Sammenlignet med problemene som alkoholmisbruk skaper, er det norske narkotikaproblemet ganske lite. Ikke desto mindre skaper narkotika alvorlige problemer for dem som blir rammet, omgivelsene og samfunnet.

Tradisjonell kriminalpolitisk bekjempelse av narkotika innebærer straff med bøter eller fengsel. Ingenting tyder på at denne politikken har vært vellykket. Tradisjonelle straffemetoder kan snarere forsterke de dømtes narkotikaproblemer enn å fjerne dem. De som ikke skulle være belemret med forbruk av narkotika før de bures inne, blir det raskt innenfor fengselsportene.

Derfor må det tenkes nytt og smartere. Arbeidsgruppen har hentet inspirasjon for sine forslag i Portugal, som har hatt suksess med sin ordning. Forslaget innebærer ingen legalisering av narkotika, men er en måte å håndtere problemet på som gjør noe med årsaken til lovbruddet. Målgruppen er unge mennesker som besitter narkotika til egen bruk eller salg av små kvanta for å håndtere egen bruk. I stedet for tradisjonell straff skal ungdommene få motivasjonssamtaler med kyndig personell og delta i et oppfølgingsprogram over tre til seks måneder. Dersom vilkårene for den alternative reaksjonen brytes, vil tradisjonelle straffemetoder slå inn.

Regjeringen vil ventelig gå inn for ordningen, og det er positivt. Opposisjonspartiene Høyre og Fremskrittspartiet reagerer negativt på forslagene. Deres argumenter er at forslaget innebærer en faktisk legalisering av narkotika og trolig vil gi økt forbruk, og deres holdning er at tradisjonelle straffemetoder fortsatt er det eneste gyldige.  

LOVLIG: Rusbrus. Foto: Lars Åke Andersen

Opposisjonen reagerer altså primitivt og med ryggmargsreflekser som burde ha vært gått ut på dato. Deres politikk virker ikke – og det er dertil et tankekors at de selv står for en rusmiddelpolitikk som skaper store sosiale problemer. Når man selv vil ha lengre åpningstider for alkoholservering og økt tilgjengelighet for de samme fluider, virker det i beste fall smålig å ville bøtlegge eller fengsle ungdommer som er forført til å prøve hasj – i stedet for å tilby dem et opplegg som kan bringe dem tilbake på den smale sti.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: