Snakker til sjelen (festspillnotater VII)

mandag 27. juni 2011

deLillos var bunnpunktet blant mine opplevelser under Festspillene 2011. Høydepunktet?  Det kan være blandingen av en konsert og danseforestilling som Liv Hanne Haugen og Mari Boine viste for 310 musestille gjester i Harstad kino. deLillos avslørte en arrogant (osloarrogant?) evne til ikke å ville levere, enn si ville kommunisere med sitt publikum. Forestillingen «Jesus sa: Gå nå du Maria, jeg orker ikke mer» ble den rake motsetning,  og her er det jeg skrev i min betraktning i avisen:

LEVRTE: Mari Boine. Foto: Steve Nilsen

Snakker til sjelen

Forstår jeg plutselig samisk også nå?

Det gikk på engelsk og norsk, samisk og norsk og på engelsk. Vi skjønte lydene som krøp under huden, vi forsto, men det er umulig å si hva som ble sagt.

Vi forsto den trippelarbeidende Tårnfrid-morens hektiske runddans, læstadianerjentas grå-brune klesdrakt og damene i rødt. Og der var Maria, kvinnen over alle kvinner og komplisert flerdimensjonal med flere identiteter, med en sjel fylt av et firefelts veikryss.

Vi forsto Mari Boines vare toner der de går høyere enn Rastegaisa og de som er mektige som en foss i Finnmark i flom, trommenes repetitive suggesjon, lyset som strålte på mytenes Maria og mørket som fulgte.

Det var en ubegripelig perfekt performance.  Vi begrep, det grep, og det gikk over alle begreper: Dansekunstner og koreograf Liv Hanne Haugen og multimusikeren Mari Boines sjangerovergripende presentasjon er en blanding av en danseforestilling, teater med bokstaver, ord og setninger og en konsert med elementer fra så mange slags uttrykk og tradisjoner.

De gnostiske evangelier har inspirert.

Gnostisk?

Gnostisismen er en samlebetegnelse på religiøse og filosofiske bevegelse fra den tidlige kristne kirke. Den søker kraft til å forstå i fantasien, mytene og poesien, og smak på denne:

■ If you do not take out what is inside then what is inside will take you, but what if you take out what is inside, then  what is inside will save you.

Mari Boine og Liv Hanne Haugen tar det ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: