Fornærmet sitt publikum (festspillnotater VI)

fredag 24. juni 2011

Det er ikke nok å være norgesmester, for ingen er bedre enn sin neste forestilling.

SVIKTET: Det stilles høye krav til dem som skal opptre under Festspillene i Nord-Norge. deLillos, på bildet ved Lars Lillo Stenberg (til venstre) og Lars Fr. Beckstrøm viste seg ikke store nok for Harstad mandag. Foto: Børge Hoseth

Festspillene har gitt meg én gedigen skuffelse, og det var den eneste posten på programmet som jeg betraktet som et sikkert kort. Jeg kjenner og liker sjangeren, CD-hylla er tettpakket av deres produksjoner, og jeg har opplevd gruppa lajv fire-fem ganger over de seneste 25 årene.

Men deLillos sviktet kapitalt. De leverte en forestilling langt under pari i Storsalen mandag, fremsto som om de hadde tenkt det kunne være hyggelig for bankkontoen å dra til en småby i Nord-Norge og cashe inn en solid sum fra en festival med finansielle muskler.

Det holder ikke.

■ deLillos kom uforberedt, hadde ikke engang spilleprogrammet klart for seg.

■  Lars Lillo Stenberg var sur og gretten.

■ Småpraten mellom låtene var innadvendt, umotivert, uinteressant jåss. Slikt kan fungere i en studentkro i 1992, men er for smått for Harstad.

■ Lyden var til tider for høy.

■ Vokalen var dårlig. Dette rammet særlig låter som er nye og/eller ukjente. Hva er det han synger om?

■ Samlet vurdering: Uprofesjonelt.

 deLillos har en imponerende karriere og en ditto backlist av slagere, men et godt vant harstadpublikum lar seg ikke imponere av sånt. De som skal opp på en festspillscene, må prestere der og da, bestemme seg for å levere sin beste forestilling noensinne, ville kommunisere med sitt publikum.

Det ville ikke deLillos. Behandler gutta sitt publikum på samme måte på andre scener, vil jeg anbefale dem å sondere mulighetene for attføring eller førtidspensjonering via NAV.

Men de fikk trampeklapp? Ja, åpenbart var det noen blinde og/eller døve blodfans som tok initiativet til det, og da må vi andre være voksne nok til å stå imot. Vi er et litt for høflig publikum.

Festspillene bringer verden til Harstad med stjerner fra alle kontinenter, profesjonelle artister som inderlig vil gi publikum valuta for pengene. De kan sine saker, naturligvis, enten de kommer fra Karasjok, New Zealand eller Irland, og i tillegg har de tilstedeværelse og vil i dialog med sitt publikum.

Her sviktet mandagens utøvere fra Oslo.

Man krever sjelden inngangspenger når man inviterer publikum til en øvelse. Jeg vil anbefale deLillos å betale tilbake honoraret. 

bmi@ht.no – 476 09 911

3 kommentar to “Fornærmet sitt publikum (festspillnotater VI)”

  1. Frode R Says:

    Flott at ikke alle er blind for gamle helters likegyldighet.
    Man leverer faktisk en vare til publikum !

  2. Andreas Isachsen Says:

    Helt enig med Bård! Første timen var katastrofe, med et band på tomgang uten et snev av inspirasjon. Litt bedre den siste halve timen, men når det ikke engang svinger skikkelig av «Kokken Tor» er det noe som er galt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: