Kongelig dato

mandag 6. juni 2011

Kongeparet innleder sitt besøk i Troms tirsdag. Og hva skal man si om datoen? Den er helt konge!

For det er noe med 7. juni. Datoen står som en påle i norsk historie, på godt og på vondt.

• 7. juni 1895 vedtar Stortinget å legge til side planene om at Norge skal ha eget konsulatvesen. Sverige raslet med sabler, kuler, krutt og kanoner. 1-0 til Sverige.

• Men hvem teller vel på seierens dag de tapte slag? 7. juni 1905 vedtar Stortinget med 117 mot 0 stemmer at kong Oscar II av Sverige ikke lenger også er konge av Norge, og at unionen mellom de to landene er å betrakte som opphørt. Slik ble det.

• I 1940 blir 7. juni på nytt en historisk dato. Kong Haakon og den norske regjeringen går om bord i det britiske krigsskipet ”Devonshire” i Tromsø. Ferden går til England, der kongen forblir i eksil under krigen. Haakons barnebarn, vår nåværende kong Harald, var ikke med dit. Han hadde skilt lag med sin farfar og sin far kronprins Olav på Elverum nesten to måneder tidligere. Kronprinsesse Märtha og de tre barna, Prinsesse Ragnhild, Prinsesse Astrid og Prins Harald flyktet derfra i sikkerhet over grensen til Sverige. Etter noen måneder i Sverige reiste Kronprinsessen og barna videre til USA med båt.

• 7. juni 1945: Ny jubel. Kong Haakon kommer til landet med båt etter fem år i England.

• 7. juni 2011: Ny

KONGELIG OPPTREDEN: Klokka 11.38 den rojale dato 7. juni skal Odd Bruun (93) og Ingebjørg Aspenes (85) opptre for kongen og dronningen. Foto: Harstad Tidende

kongelig dato. Kong Harald og dronning Sonja er på fylkestur til Troms med kongeskipet, og klokka 11.00 legger en kongesjalupp til ved småbåthavna på Eveneskjer. 38 minutter senere besøker kongeparet Frivillhetssentralen i Skånland. Odd Bruun (93) synger og Ingebjørg Aspenes (85) spiller piano ved ankomsten. Utallige ganger har de underholdt på Frivillighetssentralen, men denne gangen er det noe spesielt. For Aspenes blir dette ekstra stort. Hun er opprinnelig fra Oslo og sto ringside da kong Haakon kom på Honnørbrygga 7. juni 1945. – Jeg husker godt vi sto tidlig opp den morgenen for å få best mulig plass. Og det fikk vi til gagns. Vi så alt som foregikk,  og det var en stor opplevelse, sier hun til Harstad Tidende.

 66 år er gått, og Ingebjørg Aspenes får møte kongen på nytt, denne gangen sønnesønnen av ham som gikk i land 7. juni 1945. Jeg regner med at kongen gleder seg – og noterer seg datoen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: