Vaffelstekeren

fredag 27. mai 2011

EKSEMPEL PÅ VAFFELSTEKER: Aud Balteskard steker vafler, og forbereder kafeen til Frivillighetssentralen i Skånland. Arkivfoto fra 2009: Janne Johansen

I dag skal det handle om henne.

Hun er sjelden i søkelyset, presser seg aldri frem, foretrekker heller å være den usynlige. Hun kommer aldri i avisa, går ikke opp på seierspallen, ja får ikke engang fjerdeplassen. Hun er ikke på listene i det hele tatt, ikke engang med den aller minste skriftstørrelsen. Hun har ikke et rødt øre i fortjeneste for innsatsen, og hun går heller ikke på det offentlige regulativ.

Men i dag er det hun som løftes opp og frem. Hun holder det hele gående.

La oss kalle henne vaffelstekeren. Det er hun som holder landet i gang, ja mer; hun tilhører faktisk dem som gjør forfatteren Erlend Loes ord til skamme. Loe har beskrevet dagens generasjoner som de som ikke bygde landet, i motsetning til den første generasjonen etter krigen.

Vi, vår generasjon, vi bygger ikke landet. Vi bare renoverer, pusser opp, rehabiliterer og monterer badestamp og karnapper, skal vi tro Loe.

Men vaffelstekeren, hun bygger fortsatt! Hun steker og steker, på fotballkamper og korpstreff, i båtforeninger og bygdelag,og når hun ser ut av vinduet, ser hun også naboen være i full aktivitet. Han snekrer sandkasse og klubbhus, og når de er ferdige med økta, tar de begge et tak i styremøtet i foreningen. Nye lotterier skal planlegges.

Jeg hørte nylig professor Kjell Arne Røvik fra Kvæfjord forelese om samfunnstrender som har konsekvenser for de nordnorske lokalsamfunnene. Røvik trakk fram to megatrender:

■ Folk og virksomheter er ikke lenger stedbundne, men stedløse.

■ Vi går fra å være kollektivistisk til indvidualistisk orienterte.

 – Folk, og særlig de yngre, beveger seg stadig mer, og tilsynelatende uavhengig av steder. Man drar – og drar fort, raskt og ofte, sa Røvik.

Det å være på farten blir altså for stadig flere det normale og selve tilværelsen, og det finnes sentrifugale krefter som slynger de unge 19-åringene like godt til Aker Brygge og Australia som til Harstad, Tromsø og Bodø.

En annen tung trend er at vi som individer i økende grad kalkulerer ut fra egeninteressens følelsesløse spørsmål: What’s in it for me? Slik blir vi shoppere av alt fra forbruksvarer til kultur, og professoren sier om dette:

–           En fremskrivning av disse trendene skulle ende opp med omreisende nordlendinger som ikke vil ha det som tilbys av lokal kultur, men heller bruker kulturbudsjettet sitt på en operaaften i Roma, sa Røvik.

Og hvordan blir våre lokalsamfunn dersom stadig flere blir kalkulerende, omflakkende individer som lar lommeregneren styre sine valg? Hva skjer da med det frivillige arbeidet?

Pust ut! Det går bra!

 Samfunnsvitenskapelige funn spikrer opp det tankekors at vi moderne mennesker faktisk klarer å være både lokale og globale, både individualistiske shoppere og fellesskapsorienterte foreningsfolk. En og samme person kan være begge deler, og samtidig.

Med andre ord: Det er få faresignaler for det frivillige arbeidet. Vaffelstekekulturen lever fortsatt;  vi er fremdeles verdensmestre i dugnad i Norge.

Dugnaden hører til den tredje sektor. Alt kan ikke tilhøre forvaltning eller forretning; innsats i det frivillige foreningsliv er nødvendig for å bringe samfunnet videre. I 2004 kåret NRK-programmet ”Typisk norsk”  nasjonalordet. Valget falt på – ja, nettopp, på dugnad

…som en heder til henne som fortsatt står på bakrommet med sitt aldri hvilende vaffeljern. Med vafler skal landet bygges.

——

(Denne teksten ble benyttet da jeg fredag 27. mai innledet under et evenement i Harstad kino. Prosjektgruppa «To rette og ingen vrang» fra produsentstudiet ved Høgskolen i Harstad presenterte sin film om frivillig arbeid, og Hålogaland Kraft delte ut Positiv energi-prisen.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: