Humorbibelen kommer hjem

torsdag 26. mai 2011

SAMLET HISTORIER FRA HARSTAD: Skoleinspektør Ole Heide Aas.

Ingen i Harstad sier «no».  Nå skal den nordnorske humorbibelen «Vett og Uvett» bli utstyrt med riktig dialekt.

 «Vett og Uvett. Stubber fra Troms og Nordland» gjengir 49 humoristiske fortellinger om originaler som skoleinspektør Ole Heide Aas i Trondenes møtte da han vandret rundt i avkrokene i kommunen og holdt skole. Han flyttet senere til Tromsø, der han underholdt med sine fortellinger.

Einar K.  Aas, sønn av Ole Heide Aas, og Peter Wessel Zapffe møttes mange år senere som studenter i Oslo og bestemte seg for å lage bok av fortellingene. De gjorde et grundig arbeid, for boka ble ferdig og gitt ut først 18 år senere, i 1942. Den inneholdt da også noen fortellinger som Zapffe selv hadde skrevet.

Men de 49 stubbene fra Harstad er første del av «Vett og Uvett», som førsteamanuensis Nils Magne Knutsen ved Universitet i Tromsø mener har en posisjon i nordnorsk folkeliv og bevissthet som ingen andre verdslige bøker, muligens med unntak for Petter Dass’ «Nordlands Trompet».

 «Vett og Uvett» har kommet i mange utgaver og opplag, men de har alle én stor feil: Fortellingene er skrevet ned med gal dialekt.

– Det passer ikke med Tromsø-dialekt for historier fra Harstad, sa Nils Magne Knutsen da han nylig foredro for Pensjonistuniversitetet i Harstad.

Og Knutsen gjør noe med feilene. Sammen med Helge Stangnes og Per Posti arbeider han med en ny utgave av «Vett og Uvett» hvor dialekten kommer på rett plass, altså hjem til Harstad.

Planen er at den nye utgaven skal komme ut på Knutsen og Postis forlag Angelica neste høst. Utgaven vil også inneholde ordforklaringer og tekster om den betydning «Vett og Uvett» har hatt for nordnorsk identitet og humor.

2 kommentar to “Humorbibelen kommer hjem”

  1. Jan Says:

    Oslo, 26. mai 2011
    Arbeidet må ha tatt lengre tid. Fyrsteutgåva mi frå Bruns Bokhandel i Trondhjem er frå 1945!
    Gudbenåda styrke

  2. baardborch Says:

    Ja, Einar K. Aas og P. W. Zapffe brukte visstnok 18 år på å få ferdig førsteutgaven!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: