Godt nytt molteår

mandag 9. mai 2011

Hun fant fram øksa, svingte den rundt og truet plukkerne til å levere fra seg de seks kiloene de hadde funnet. Illustrasjon: Svein Spjelkavik

Selveste statsråd Solheim griper nå inn: Plukk molter og smil.

Straffeloven er ingen spøk, og den har endog en egen paragraf dedikert molteplukking. Slike aktiviteter skjer ikke nødvendigvis ustraffet i de nordlige egner. Straffelovens paragraf 400 sier nemlig at i Nordland, Troms og Finnmark er det ulovlig å plukke molter på såkalt moltebærland – og dermed har det vært duket for strid om hva slags land dette er.

Det hendte i Finnmark for noen år siden. En middelaldrende kvinne så to personer plukke molter i hennes utmark. Først sendte hun sønnen sin for å få dem til å fjerne seg. Forsøket mislyktes, og kvinnen tok saken i egne hender. Mer presist: Hun fant fram øksa, svingte med den og truet plukkerne til å levere fra seg de seks kiloene de hadde funnet. Herredsretten dømte kvinnen for ulovlige trusler og «rettsstridig besittelsestaken». Saken ble anket til Høyesterett, som enstemmig opphevet dommen fra herredsretten.

«Molteloven» fra 1854, som ble tatt inn i straffeloven av 1902, har vært forsøkt endret mange ganger, men selv den store straffelovskommisjonen kviet seg for å gå inn i moltekrigen mellom nordnorske grunneiere og (sørnorske) molteplukkere, og den overlot saken til dem som skulle revidere friluftsloven.

Dermed havnet saken i Miljøverndepartementet, og nå finnes forslaget til nye regler for molteplukking i nord. Oppegående sjeler i Salten friluftsråd fant det nye forslaget i en posthylle i departementet, og ved påsketider sendte friluftsrådet ut et varsko med dette budskap: Nå blir det enda vanskeligere å plukke molter i nord. Uttalelsen ble refererert i NRK og mer til, og 2. mai så statssekretær Heidi Sørensen (SV) seg nødt til å legge ut en beroligelse på Miljøverndepartementets nettsider: Slapp av, alt blir for før.

Men hjalp det? Nei! Det er lett å skjønne at Sosialistisk Venstreparti ikke vil ha på seg at det foreslår å privatisere retten til molter i  nord mer enn nå (og bare motvillig klarer jeg å erindre den klare uttalelsen fra Andøy formannskap engang på 1980-tallet da molteloven var under press forrige gang. Uttalelsen forsvarte de nordnorske gårdbrukernes eiendomsrett til de verdifulle bærene. Uttalelsen var forfattet av kommunens to fremste SV-ere – og grunneiere.)

Ønsker alle et godt molteår: Erik Solheim. Arkivfoto: Jon Terje Eiterå

Siden statssekretærens melding hos departementet ikke gikk inn, har man sett det nødvendig å bringe inn miljø- og utviklingsministeren himself. For alt jeg vet kan han være i viktige møter i Maldivene for å holde øygruppe over vann, forhandle med brasilianere om tømmer fra regnskogene eller diskutere fattigdommen i Malawi. Likevel ser han – og Miljøverndepartementets pr-trupp – det nødvendig å sende ut en pressemelding fra Erik Solheim mandag kveld 9. mai. Den er så god, så den refereres i sin helhet:

«Ja til moltebærtur

Av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Molter er viktig for mange og skaper naturlig nok stort engasjement. Utgangspunktet er at du har lov å plukke bærene og spise dem hvor du vil, men det er enkelte restriksjoner.Enkelte medier har i det siste skrevet at et nytt lovforslag kan gjøre det forbudt å plukke molter og ta dem med hjem. Jeg vet ikke helt hvor denne saken stammer fra, men sann er den ikke. Det riktige er så enkelt som at dagens regler om molteplukking står fast. Ingen endring har skjedd, og bestemmelsene stammer fra 1854.

Her må jeg være litt paragrafisk. På Finnmarkseiendommens grunn følger retten til å plukke molter av Finnmarksloven. Her er det altså et eget regelverk for rundt 96 prosent av Finnmarks areal. For resten av Finnmark og i Troms og Nordland er det slik at hvis eieren ikke uttrykkelig har forbudt plukking av molter, for eksempel ved å sette opp skilt eller plakat, kan du plukke og ta med deg molter fra det som heter ”moltebærland”. Uavhengig av om det er nedlagt forbud, har du alltid lov å spise molter på stedet her. Og det er ingenting i veien for at grunneieren kan tillate folk å ta med seg bærene.Utenfor moltebærland gjelder de vanlige reglene for plukking av bær, altså at du kan gjøre med dem som du vil. Allemannsretten står sterkt både for bærplukkere og andre som ønsker å høste av naturens overskudd. Jeg ønsker alle et riktig godt molteår!”

Jeg kunne her ha avsluttet med presise sitater fra straffelovens paragraf 400 og Miljøverndepartementets forslag til nye regler i friluftsloven, men vil skåne leserne for det, og uansett: Hvem bryr seg? En av tre norske ungdommer vil ha seg frabedt å måtte påta seg en sommerjobb, så hvorfor skal de trø langt innpå myrene for å plukke molter? Den nordnorske moltekrigen har gått inn i sin aller siste fase.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: