Godmapper som buler

fredag 29. april 2011

BER DEG FINNE UT HVA DU ER GOD TIL: Marit Breivik. Foto: Jon Terje Eiterå

Selvtillit er grunnlaget for å prestere litt bedre.

Stiklestad nasjonale kultursenter. 50 redaksjonelle ledere i mediehus knyttet til konsernet Polaris Media er samlet til årskonferanse, og tausere enn under dagens siste økt har redaktørene aldri vært tidligere. Stillheten skyldes ikke den omfangsrike lunsjen, for lite søvn natta som var, eller bekymringer for arbeidsuka som kommer.

– Hva har du i godmappa di, spør Marit Breivik.

Den tidligere landslagstreneren i håndball foredrar om lederskap, teamarbeid og prestasjonskultur, og vi forstår dette: Norges mest meritterte landslagstrener er gull verdt å lytte til.

Lavmælt og tydelig snakker Breivik om hvor viktig det er med felles mål og verdier, at ros må gis konkret og direkte, at fokusområder for forbedringer må prioriteres og at hele laget må vite hva som må til for å nå målet. Og hun understreker at  for å få folk til å lede seg selv, må de gis selvtillit. Selv håndballspillere i verdenstoppen tviler på sine ferdigheter og kompetanse.

– Begynn med å spørre deg selv hva du har i godmappa di, hva du er god til, oppfordret  Breivik.

Når vi vet hva vi kan og hvor vi skal, kan vi også finne ut hva som må til for å nå målet. Når forbedringsoppgaver skal meisles ut, er det nødvendig at de ikke er uoppnåelige, men er innenfor rekkevidde.

Rådene fra Marit Breivik kan brukes i idrett, i arbeidsliv og i de fleste private sammenhenger. Vi må begynne utviklingen med å fylle vår egen mappa av det vi er gode til så den buler. Og til trøst for de av oss som for lengst har passert livets middagshøyde:

– Det finnes ingen aldersmessige begrensninger for utvikling. Det er holdninger det er snakk om.

Reiulf Steen skal ha sagt det på en annen måte: Det er nok av dem som tviler på din kompetanse, så det er ingen grunn til at du også skal gjøre det selv.

Så vil jeg legge til: Jo, jeg tror mange trenger å bli bevisste sin egen kompetanse som fundament for forbedringer, men de finnes også, de som besitter en inflatert selvtillit. De kunne ha hatt god nytte av et nedjekkingskurs som utgangspunkt for forbedringer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: