På høy tid (påskebrev I fra 69.00.00 grader nord)

tirsdag 19. april 2011
Påsken er den største høytiden i det kristne kirkeåret. I kirkene pågår det nå forberedelser til dagene vi går inn i. -Korset står i kirkelig sammenheng for tro og håp, og ikke så knyttet opp mot døden, som mange kanskje tror, sier sogneprest Carl-Ove Fæster. Han har hentet ut det store korset som skal brukes i den økumeniske korsvandringen i Harstad langfredag. Påskedagen blir korset satt opp i kirka og pyntet med papirblomster som barnehagebarn har laget. – VI opplever at mange kommer i kirken i påskehøytiden, og flere av dagene er det gudstjeneste både tidlig og kveld, slik at folk som er ute på ski kan få med seg høytiden i kirken også, sier Fæster. Foto: Øivind Arvola

Det store, virkelig store og vanskelige spørsmålet er dette: Hvorfor feirer vi pinse? Hva er det som gjør pinsen til en sånn gigantisk høytid?

Heldigvis slipper jeg å svare på det, for i dag handler det om det nest vanskeligste høytidsspørsmålet. Det er nesten like vanskelig som pinseproblemet, men bare nesten, for vi har alle en anelse om hva påsken dreier seg om, egentlig.

Påsken handler om liv og død, lidelse, et måltid og oppstandelse – eller sagt på en annen måte: Klassisk engelsk tv-krim, slitsomme turer i fjell og mark, solide frokoster, gode middager, noe smågodt og rødvin for å slukke sorgen, og så står vi forsiktig opp den annen dag.

Teologene, på sin side, beskriver påsken som den viktigste kristne høytiden, og i alle fall er det slik at påsken er den eneste høytiden da høymessen fortsatt har overtaket på varemessen.

Sa du jul?

Påsken er annerledes.

Man tager: Ingen forberedelser, ingen planlegging, ingen ekstra innkjøp, ingen rundvask, ingen baking, nesten ingen pynting. Ingenting, den bare er her, dukker opp i kalenderen som bestilt,

Det er på høy tid.

Påsken er høytiden hvor dagene kommer og knapt går;  ubesudlet, rene og hvite, og vi kan fylle dem med hva vi selv skulle ønske. Selv vil jeg for eksempel  heller å møte en gaupe enn en snøskuter (eller en motorisert firhjuling nå når snøen nesten er borte), men jeg vet av erfaring at det er delte meninger om akkurat det.

Noen velger å tilbringe en bit av påsken i kirken, andre lar det være, men kan ha høytid likevel. Vi kaster av oss hverdagens byrder, hever blikket og lar tankene gå litt langsommere enn ellers. Kanskje kommer vi på sporet av noe.

Fritjof Nansen sa det slik; Det er bedre å sitte på fjellet og tenke på Gud enn å sitte i kirken og tenke på fjellet.

Danskene har sin egen versjon: Det er bedre å sitte på kroen og tenke på kirken, enn å sitte i kirken og tenke på kroen.

Hvordan du enn skal benytte høytiden: God påske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: