Stammekongen

søndag 3. april 2011

 

VIDUNDERLIG: "Kongens tale" er en lavmælt maktdemonstrasjon av britisk filmkunst på sitt beste. Kvalitet fra A til Å. Anbefales!

Finnes det en kino nær deg? Løp så raskt som du bare kan. «Kongens tale» er et must!

Det er sagt om den forgangne Ap-høvdingen Haakon Lie at han gikk ikke med skrårutete flanellskjorter fordi han likte dem. Han gjorde det for å vise velgerne på gølvet at han ikke var likere enn dem.

Den greina av høvdingstammen som kalles konger, har også behov for å demonstrere at den identifiserer seg med sitt folk. I norsk historie skjedde noe helt nytt da kong Haakon i 1928 ba den ildrødt revolusjonære Ap-leder Christopher Hornsrud danne regjering. De borgerlige partiene protesterte, men til ingen nytte.

– Jeg er også kommunistenes konge, sa Haakon.

Mange år senere var det Mikkel Eira fra Masi som var på visitt i Drammensveien 1. Det skjedde i altastridens dager for drøyt 30 år siden, og kongen hadde invitert sultestreikeren inn i varmen.

– Olav er også samenes konge, proklamerte Eira da han kom ut av Slottet.

Og vi vet alle at Carl Gustav av Sverige er dyslektikernes knuge. Nå har vi som tilhører ytterligere en minoritet, fått vårt rojale forbilde, og nei, det handler verken om Ari Behn eller dennes venn fra Snubba. Filmen ”Kongens tale” har vunnet Oscar for beste film, beste manuskript, beste regi og beste mannlige hovedrolle. Sistnevnte prestasjon står Colin Firth for der han gestalter 30-tallets britiske trrrrrrronarving Aaalbert. Prins Albert var nummer to etter sin bror Edward, andre verdenskrig var nært forestående, og kong Georg V døde. Edward var født til å overta, men han valgte kjærligheten til en kvinne uten rang fremfor den britiske tronen. Resultatet ble en prins Albert engstelig bortkommen foran sitt livs utfordring.

Albert var sterkt plaget av stamming. Han opptrådte derfor aldri offentlig, men nå var han bare nødt til å holde en inspirerende tale til britene på radio – og det direkte. Kunne det gå bra? Svaret kan du se og høre i filmen ”Kongens tale”, som går på Harstad kino  til 14. april.

Filmens temamelodi (Beethovens syvende symfoni, andre sats, her:

Trailer, her!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: