Piper og pass

fredag 3. desember 2010

DETTE ER IKKE EN PIPE: ...mener René Magritte (1898–1967)

 ”Dette er ikke en pipe,” skrev den belgiske maleren René Magritte under et bilde av en pipe, og han hadde rett.

– Hvem der, spør jeg speilet hver morgen, og speilet svarer følelsesløst, pekende mot dusjen, hyllene med sminkesaker og antrekk som kan skjule.

– Hvem der, spør kontrollørene ved passkontrollen, nådeløst innstilt på å la være å la tvilen komme turisten til gode.

 Så finnes det en trøst: Verken speilbildet eller passfotoet er meg. Det er et bilde av meg, på samme måte som Magrittes pipe ikke er en pipe, men en avbildning av en pipe.

 Journalisten, kåsøren og forfatteren Johan Borgen har bedre enn noen beskrevet fortvilelsen som kan oppstå i en passkø når kartet ikke passer til terrenget. I novellen ”Passet” fra 1961 står Borgen i kø bak en mann hvis passbilde ikke ligner på innehaveren av passet. Passkontrolløren på flyplassen bemerker dette, det oppstår venting, og personene i køen blir utålmodige.

 Da farer det en djevel i Borgen, som han selv formulerer det, og han sier til passkontrolløren: ”Kanskje det er meg.” Det ender med at fortelleren  havner på kontrollørens kontor – og i trøbbel. Han har nærmest drevet gjøn med autoriteten, representanten for staten og øvrigheten ved å påstå at han kanskje er en annen.

Slikt gjør man ikke ustraffet, og på passkontrollørens kontor kaster tvilen seg over Borgen: Hvem er han, egentlig? Og er han så uskyldig som han tror? Borgen skriver:

– Jeg hadde ren samvittighet hva alminnelige forgåelser angår. Jeg hadde ikke myrdet eller stjålet. Hva jeg ellers hadde bedrevet i livet, angikk dem jo ikke. Eller gjorde det det?

 Så ubehagelige spørsmål stiller speilet bare unntaksvis.

Passfotografiene spør heller ikke, men de forteller om årene som er passert – og om kvaliteten på det som kommer ut av fotoautomatene.

Det er et dårlig tegn dersom man ligner sitt eget passbilde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: