Den glupske stormåsen

torsdag 11. november 2010
 
 
 

ROVUGL: Stormåsen, også kjent under navnet svartbak.

Stormåsen i Tromsø og Bodø kaster seg på nytt over Narvik og Harstad.

Stormåsen er ofte på tokt der han tar både egg og fugleunger, og han spiser også mindre sjødyr og smågnagere, forteller Wikipedia, og det er ikke uhøflig å trekke en parallell til  landsdelenes to største byer. Det er nødvendig.  Denne gangen handler det om viktige institusjoner innenfor helse og undervisning.

Høgskolen i Narvik først. Høgskolen selv og narvikværingene mener det mest naturlige er å søke samarbeid mot Universitetet i Tromsø. Der finnes en realfaglig kompetanse som Bodø-universitetet in spe mangler. Likevel arbeider bodøværingene for å legge Narvik under seg. Jeg skrev om dette i et blogginnlegg i februar, som du kan lese her:

Saken roet seg da Tora Aasland, statsråd for høyere utdannelse og forskning, slo fast at en sammeslåing ikke ville bli tvunget gjennom. Ikke desto mindre var talen klar under et felles styreseminar for de tre høgskolene i Nordland i oktober. Representanter for departementet ba her skolene gjøre seg tanker om en sammenslåing av høgskolene i Narvik, Bodø og Nesna.

– Vi opplevde det som et ønske om å tenke sammenslåing, sa rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik til Fremover.

Og stormåsen i Bodø toer sine hender. Bodø-rektor Pål Pedersen betegner utspillet fra departementet som «interessant».

Splitt og hersk: Fødetilbudet i landsdelen skal sentraliseres. Styret i Helse Nord skal fredag gi sin anbefaling til departementet om en ny struktur på fødetilbudet i landsdelen. Opplegget foran dagens møte er å opprettholde kvinneklinikken i Tromsø, legge ned den ene av fødeavdelingene i Harstad eller Narvik og omgjøre den til fødestue på linje med Finnsnes. Fødestua på Storslett nedgraderes til enhet for svangerskaps- og barselomsorg.

Helse Nord mener den nye ordningen representerer et kvalitativt bedre tilbud. Antakelig er det ganske få sør i Troms og nord i Nordland som deler denne oppfatningen. Både Narvik og Harstad er store bysamfunn som har lange tradisjoner for sykehus med fødeavdelinger, med de mange kvaliteter dette tilbudet innebærer, som for eksempel korte reiseavstander og nærhet til hjemmiljøet. Dersom Helse Nord mener kvaliteten er for dårlig ved de to fødeavdelingene, er det foretakets oppgave å sørge for at kvaliteten blir høy nok.

Helse Nord spiller opp til en splitt-og-hersk-taktikk hvor Narvik og Harstad skal slåss. Vinneren får fødeavdeling, taperen fødestue. Denne taktikken må avvises. I stedet bør vi påpeke at forslaget innebærer nok en omdreining på en sentraliseringsskrue hvor Helse Nord unnlater å ta ansvar  for å opprettholde kompetanse og fagmiljøer også utenfor fylkeshovedstedene.

Harstad Tidende konkluderer slik på lederplass fredag:

For Narvik og Harstad er det meget uheldig å få et svekket og dårligere tilbud for fødende. Det er ikke akkurat noe godt kort å vise frem i arbeidet med å rekruttere de unge mellom 20 og 40 til byene.

Og stormåsen i Tromsø? Han gnir seg i hendene i forvissning om at sentraliseringen vil styrke UNN Tromsø også i dette tilfellet, som når Helse Nord tildeler kontrakter for rehabilitering. Taperne? Rehabiliteringssentrene i Salangen og Valnesfjord. Vinner? Kurbadet hos UNN i Tromsø.

Ifølge Wikipedia er det lov å drive jakt på stormåse.

2 kommentar to “Den glupske stormåsen”

  1. Tore Says:

    Det er ganske enkelt for Bodø og Tromsø å være stormåser. De trenger faktisk ikke gjøre noe som helst. For Harstad og Narvik sørger selv med sine interne stammekriger for at de få fagmiljøene i Hålogaland forvitrer. Det er enkelt og ynkelig å skylde på Bodø og Tromsø for sin egen utilstrekkelighet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: