Mer enn en idrettsfest

onsdag 10. november 2010

TIL TOPPS: Her er målstreken for Tindeløpet, på den 1183 meter høye Årbostadtinden. Ganske luftig! Foto: Christina Svanstrøm

 
Det var morsomt, hyggelig og rørende, men først og fremst var kveldens TV-dokumentar om Tour de Andørja en inspirerende demonstrasjon av hva samarbeid og samhold kan føre til.
 
Det begynte da  statslos Helge Johansen (1948-2008)  fikk hjerteinfarkt og begynte å sykle for å få bedre helse. Folk lo av ham og spurte om han trente til Tour de France? Nei, jeg trener til Tour de Andørja, svarte han. Og folket på øya gikk i gang med å lage et løp som fikk nettopp det navnet: Tour de Andørja.
I dag samler Tour de Andørja 2200 deltakere med stort og smått, og hele lokalbefolkningen og flere til trår til for å få arrangementet i land: Fredagens terrengløp, lørdagens sykkelritt og søndagens tindeløp. NRK-dokumentaren «Mi øy e di øy» fulgte skiesset Odd-Bjørn Hjelmeseths besøk på Andørja  sammen med familien; han deltok fordi Tourens Knut Eirik Dybdal hadde smeltet hjertet til kona hans. Det var  likevel Andørja-søstrene Astrid Olsen og Evy Bakke som spilte hovedrollene i dokumentaren. Sporty og sjarmerende viste de oss at Tour de Andørja er for folk flest.
Så er arrangementet mer enn idrett: Det er også fest og kulturelle innslag med 70-tallets pophelter Boney M, og kunstneren Paivi Laakso som fikk  det til å spøke på veien opp til fjellets topp.  Og Tour de Andørja løfter hele lokalsamfunnet til en ny og vital selvtillit. Som eks-ordfører Arne Ekman sa: – Et eksempel på nytenkning.
Takk til NRK Troms og  programansvarlig Bård Gudmund Tennevik-Hansen for en vitamininnsprøytning en kald novemberkveld.
PS Tour de Andørja i 2011 skjer 8-10. juli. Mer informasjon: http://www.letour.no/

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: