Tvilsom NRK-nøling om prisvinner

torsdag 4. november 2010

 

PRISVINNER: Men NRK nøler med å vise Guro Bjerks «Fjellfinnhua». Foto: Privat

NRK nøler med å la seerne ta del i den prisbelønte dokumentarfilmen «Fjellfinnhua». Begrunnelsene er politisk like korrekte som de er journalistisk tvilsomme.

Finnmarkingen Guro Bjerk skapte storm med «Fjellfinnhua». Filmen er kritisk til Finnmarksloven, og mener samene har for mye makt. «Fjellfinnhua» hadde premiere under filmfestivalen i Tromsø i januar, og ble i mai kåret til årets beste dokumentar under en festival i Volda. Jeg så filmen på Trondenes Historiske Senter i mai, og deltok i den påfølgende paneldebatten. Etterpå skrev jeg en bloggkommentar der jeg roste filmen, men sa meg uenig i budskapet (

 

 

NRK skulle først sende filmen i juni, så ble det utsatt til september, og deretter til november. Nå er visningen utsatt på nytt. Altaposten.no omtaler utsettelsen her og her.

Redaktører er de første til å påpeke at det faktisk er vår rett og plikt å redigere de organer som vi er ansvarlige for. Samtidig går det an å  drøfte og kritisere de vurderinger som vi gjør.  I tilfellet «Fjellfinnhua» mener jeg begrunnelsene fra NRK er faglig svake.  Peter Wallace hos NRK gir overfor Altaposten  disse grunner til at visning er utsatt på nytt:

1. NRK lager selv objektive dokumentarer. Guro Bjerks film er ikke objektiv.

2. Filmen vil forvirre folk, siden publikum hos NRK er vant til å se dokumentarer med høy sannhetsgehalt og balanse.

3. Filmen har synspunkter som mange er uenige i og som vil kreve tilsvar.

Til NRKs påstander:

1. Medieviterne sluttet å bruke ordet «objektiv» for 30 år siden, journalister for 20 år siden. Begrepet er prinsipielt og praktisk umulig.

2. Seerne blir forvirret? Slik argumenterte Rikskringkastingen da den hadde monopol og ville være varsom med hvilke synspunkter som skulle formidles inn i stuene. Sannhetsgehalt? «Fjellfinnhua» gir andre perspektiver og innfallsvinkler enn dem vi er vant til å se og høre, men kan virkelig NRK mene at bare visse typer meninger er sanne?  

3. Tilsvarsretten presseetisk (i Vær varsom-plakaten) gjelder svar som de som føler seg angrepet, skal kunne få gi i ettertid, altså ikke samtidig som påstandene fremsettes. Dersom NRK skulle bomme i begrepsbruken og mene retten til samtidig imøtegåelse, vil jeg påstå  at det neppe er noe i filmen som utløser en slik rett. Et angrep på Finnmarksloven og «elitesamer» generelt utløser ingen rett til samtidig imøtegåelse. Og dersom NRK ønsker en debatt om programmets profil og budskap, for å gjenvinne balansen, kunne dette eventuelt vært arrangert etter at filmen var sendt.  

Guro Bjerk spekulerer på om en konspirasjon er på gang, og hun lurer på om hun er blitt paranoiod. Vel. Av og til har de paranoide rett.

Én kommentar to “Tvilsom NRK-nøling om prisvinner”

  1. Roy Albrigtsen Says:

    Nei, stakkars ARK de må for all del ikkje vise noe negativ film om saman, de har jo supsidia langt opp en vess plass å e ikkje det nok så e det jo bare å skylle på at de 3 ulvan i Finnmark har tatt en ca 10000 rein så får dem nok råd til både ny scuter å helikopter…! Saman e ikkje å har aldri vært en urbefolkning i norge, de e innflytta fjellfinna fra Finnland så e dem ikkje fornøyd så får dem pakke pulken å reise hejm igjen..!!! mvh Roy


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: