Kjøpmannskap uten ryggrad

fredag 8. oktober 2010
Vest-Norges Fiskesalslag bruker antakelig lite penger på kommunikasjonsrådgivning. Det er det beste man kan si om lagets administrerende direktør i dag.

I dag var det framtidskonferanse i Tjeldsund.  Til stede var blant andre Yu Hongbing, asiadirektør for Nordic Corporation og tidligere handelsattache ved Kinas ambassade i Oslo. Han fortalte om Kina av i dag, en nasjon som gjør gigantiske sprang fremover i velstand.

Og hvilken dag for oppmerksomhet om Kina! En time før konferansen ble sparket i gang, meddelte nobelkomiteen at årets fredspris går til den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo, som er buret inne blant annet for å ytre seg kritisk på Internett.

Den tidligere ambassadeattacheen sa ikke noe om fredsprisen i sitt foredrag, men jeg spurte ham i pausen. Han svarte slik:

– Å gi fredsprisen til Liu Xiaobo, kan ødelegge atmosfæren for samarbeid mellom Norge og Kina. Det er problemer med menneskerettighetene i Kina – men situasjonen er i ferd med å bedre seg.

En uttalelse som forventet, fra en mann som ønsker å fremme norsk eksport til Kina, men et statement med underliggende moral.   Men det finnes dem som uttaler seg klarere.

Administrerande direktør Magnar Aasebø i Vest-Norges Fiskesalslag lot seg dessverre intervjue av NRK i dag, og det var  som man ikke trodde hva man hørte. Det han sa, er også referert hos nrk.no:

– Nobelkomiteen burde funne ein kandidat som ikkje skadar norsk eksport.  Det er mange andre kandidatar ein kunne plukka mellom, seier Aasebø.

Og legger til:

– Norge er berre ein liten prikk i verda. Vi er ikkje meir enn ein liten forstad til ein mellomstor by i Europa. Og at vi skal legge oss inn på storpolitikk som dette, burde ikkje vore naudsynt.

Kjøpmannskap er bra. Kjøpmannskap er faktisk en forutsetning for velferd og velstand, og historien viser at det er samvirke mellom  økonomisk og demokratisk utvikling.  Så må også en kjøpmann være klok, evne å se lenger enn sin egen nesetipp, vise at man kjenner forskjellen på penger og verdier.   En klok kjøpmann forstår når situasjonen er slik at budskapet fra Arnulf Øverland (1937) skal styre adferd og uttalelser:

Du må ikke gå til ditt kjøpmannskap
og tenke på hva der gir vinning og tap!
Du må ikke skylde på aker og fe
og at du har mer enn nok med det!

Det handler rett og slett om ryggrad.  Det mangler direktøren for fiskeeksportørene på Vestlandet. Dessuten mangler han en rådgiver som kunne ha hvisket ham dette i øret:

– Har du ikke noe bedre å si, så hold kjeft!

Én kommentar to “Kjøpmannskap uten ryggrad”

  1. Gunn Nöstdal Says:

    «Den Herren giver et embede, giver han ikke alltid forstand»


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: