Hopper inn i lekegrinda

fredag 24. september 2010
 
 
 

DIRIGENT: Leonard Bernstein

Hun skal dirigere etter Leonard Bernstein. Vi ønsker Tone Winje velkommen på festspillscenen.

I dag ble det formelt og offisielt, det som Harstad Tidende skrev for to uker siden: Tone Winje (53) blir ny direktør for Festspillene i Nord-Norge. Winje er i dag prosjektleder i NRK,  hun er lærerutdannet, og hun er østlending. Ingen av delene gir signaler for hvor Festspillene skal hen.

Så svarer hun klokt til journalistene i dag: Hun ønsker å føre videre den sjangerovergripende kvalitetssatsingen som Birger Carlsen har brakt inn i Festspillene.  Den har gitt ham status som dirigent i stjerneklassen her i byen, og hos dem som vet og kan.  Som jeg sa til NRK P2s «Midt i musikken»  fredag ettermiddag:

NY DIRIGENT: Tone Winje. Foto: NRK

Når tenoren Audun Iversen operaopptrer under Festspillene, er det ikke fordi han er fra Harstad – men fordi han holder internasjonalt nivå, p.t. med base i København.

Når Jan Garbarek inviteres til Festspillene, er det ikke fordi han er norsk, men fordi han er en verdensener (dog med trekk for solkonge-oppførsel overfor sitt publikum i 2010).

Der hvor Festspillene i Bergen konsentrerer seg om Norden, er Festspillene i Nord-Norge blitt en internasjonal arena, ut fra det motto at det finnes bare én standard, og den er internasjonal. Så må kunsten utøves lokalt, og det skjer  p.t. sted i Harstad.  I 2010 var 22 nasjoner representert. Utlendingene var ukjente for de fleste av oss amatører i Harstad (selv om de er internasjonale stjerner), og også for våre likesinnede amatører i hovedstadspressen. Derfor kommer det ikke lenger journalister fra Oslo  til Harstad under Festspillene. De kommer fra Moskva og Madrid i stedet.

Tone Winje vil bli ønsket velkommen til Harstad med et blikk som er vennlig og varmt, forventningsfullt og spent. Hun kommer til en lekegrind med en hyggelig bankkonto og få bindinger til institusjoner som har egeninteresser å forvalte. Det trengs, for jobben er formidabel. I 2014 er det runddag å feire. Vi ønsker oss en 50-åring som er vital, potent og internasjonal i snitt og substans.

Én kommentar to “Hopper inn i lekegrinda”

  1. Seer Says:

    Dette var godt skrevet, Bård. La oss ønske fruen velkommen, det blir spennende å se hva FINN i 2012 har på programmet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: