Sådan er kapitalismen, 9409 Kanebogen

onsdag 22. september 2010
 
 

SEVERDIG: Wall Street II: Money Never Sleeps

Når den unge megleren har det som tøffest finansielt, er han ikke i stand til å hjelpe sin eiendomsspekulerende mor med penger. Han klarer ikke å skrive ut en sjekk på mer enn 30.000 dollar.

”Wall Street II” har norgespremiere fredag. Jeg snek meg inn på Harstad kino i dag da filmen ble førpremiert for fire lokale banksjefer, og de kunne konstatere: Det er langt fra torget i Harstad til Wall Street på Manhattan. Skjønt: Da subprime-boblen sprakk i USA i september i 2008, gikk det bare et døgn eller så før det ble umulig å få lån til en to-roms leilighet i Kanebogen.

Sådan er kapitalismen. Grunnleggende var ingenting endret i Harstad, men massesuggesjonens psykologi førte til at ingen ville låne noen penger, for der hvor vi tror intet finnes, har selv keiseren tapt sin rett, også i 9409 Kanebogen. «Når en situasjon defineres som virkelig, er den virkelig i sine konsekvenser,» er sosiologiens første bud (Tomas-teoremet).

”Wall Street” fra 1987 var ment som en krass kritikk av den rå børstraktor-kapitalismen.  Oliver Stone var sjefen for det hele, og den da 42 år gamle Michael Douglas (som Gordon Gekko)personifiserte ondskapen selv. Han var den kyniske spekulanten, og vi ble rystet over hans slagord ”Greed is good”, unnlatende å reflektere over dette mottoets slektskap med fiskerens håp om det store varpet, verdalingens tro på lottomillioner eller 11-åringens drøm om en fremtid som midtbanekjempe hos Manchester United. Høyreideologenes fyrtårn Ayn Rand sier det rett ut: Egoisme er bra; en touch av grådighet er en forutsetning for at kapitalismen skal virke.

Nå vel. ”Wall Street II. Money Never Sleeps” gir deg 133 minutter forrykende underholdning. Her er grådighet og tilgivelse, gull og glitter, champagne, raske biler, kvikke penger og vakre damer med Manhattan skyline som sengeteppe. Michael Douglas vant Oscar for sin Gordon Gekko-rolle i 1987. Han er 23 år eldre, barskere enn ever og med fartsstriper både her og både der, og  han ligner sin far. Far? Noen av oss benevner ennå Michael som «sønnen til Kirk«.

GLITRENDE 60+: Susan Sarandon.

Sa jeg Oscar? Det finnes slike også for beste birolle. Hadde jeg hattt 30.000 dollar, skulle jeg sporenstreks ha skrevet ut en sjekk for å gi mitt bidrag for å berge mammaen til den unge megleren Jacob. Jo, rollen er spilt av Susan Sarandon.

Én kommentar to “Sådan er kapitalismen, 9409 Kanebogen”


  1. Er dessverre ikke blant dem som slipper inn på førpremierer lenger, men ser altid frem til Oliver Stones filmer. Dog lar jeg meg ikke imponere over innsikten til de lokale banksjefene. Norsk finanslovgivning åpner for en langt råere og uetisk kapitalisme enn den Amerikanske. Sammenlignet med USA har vi hatt og har en naiv lovregulering av forhold som innsidehandel og selskapsfinansiert aksjeerverv. Kjell Inge Røkke slipper unna med ting her hjemme, og får liketil Giskes og LOs velsignelse, til ting som ville gitt tilnærmet livsvarig fengsel over there. I USA er et velfungerende finansmarked alle kan ha tillit til en forutsetning for hele samfunnsdannelsen. Her hjemme har det å eie aksjer ikke vært stuerent utenfor partiene Venstre og Høyre samt i Libertas til langt opp på åttitallet. Dette førte til at lovgivning som styrket integriteten til markedsaktørene og tilliten til markedet som sådan, var fraværende inntil sent på nittitallet. Venstresiden ville jo helst avvikle hele systemet, og syntes det var greit at det var så dårlig regulert at de kunne peke på hvor forferdelig og rått det var. USAs kapitalisme kan fremstå som hard og rå sett fra vårt gjennompolstrede ståsted, men det er ikke reguleringene av finansnæringene der som gjør det, men det totale fravær av sikkerhetsnett i samfunnet forøvrig om du faller utenfor. Se bare på konsekvensene av boligkrakk. I Norge måtte mange gå fra husene etter jappetiden og tok med seg restgjelden langt inn i nittitallet. I USA er mortgagen (boliglånet) knyttet opp til boligen og ikke personlig gjeld, faller boligens verdi under mortgagen kan du gå fra huset og finansinstitusjonen sitter med tapet, ikke du. Dette er et sterkere forbrukervern enn vi har her på berget. Tragisk nok forsterket dette finanskrisen, da mange som kunne fortsatt å betjent boliggjelden sin bevisst valgte å misligholde for å slippe å hefte for mer gjeld enn boligen var verdt. De skjøv regningen over på banken, og kjøpte heller huset på tvangsauksjon til halve prisen måneden etterpå. Passer dårlig med hva vi lærer om det forferdelige USA.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: