Vi griper verden gjennom begrepene

lørdag 18. september 2010
 

FRAMSNAKKER: Svein Spjelkavik, Dverberg. Foto: Michelle Iselin Bjellmo

Fenomenet «framsnakking» blir årets ord i Norge, men er det egentlig bare en floskelparodi?

Det store gjennombruddet for ordet kom denne uka – da kronprins Haakon Magnus sa han skulle framskaffe søsteren sin – og så gjorde han det.  Det virkelig oppsiktsvekkende var at kronprinsen ikke forklarte nyordet. I løpet av få måneder er det blitt etablert i det norske forrådet av ord.

Kronprinsens framsnakking førte til oppmerksomhet om ordet og dets skaper Svein Spjelkavik blant annet i VG og hos Frokost-TV hos TV2. Selv hadde jeg gleden av å snakke om ordet i Dagsnytt atten på P2, sammen med Spjelkavik og språkprofessor Finn Erik Vinje. Og i ettermiddag var framsnakking et gjennomgangstema i moroprogrammet»Hallo i uken».  

Men er ordet bare tull? Dagens Næringsliv spanderte to sider på framsnakking for noen uker siden. Jeg slapp til der også – og ble arrestert av Nordlys-kommentatoren Egon Holstad.

– Det er jo bare ekstremt hult ordgyteri og tøys. Beklager å være gledesdreper i denne barn av regnbuen-rusen, men det er kun et ord. Det er som å være for fred på jord, mot lymfekreft eller høyere porto,  sier Holstad, og mener vi avisredaktører bedriver en floskelparodi.

Jeg tror ikke at Nordlys-journalisten forstår hva det dreier seg om:

1. Framsnakking innebærer at man snakker hyggelig om andre når disse ikke er til stede.

2. Framsnakkere er også kritiske og sure og forbannet, men de er så voksne og modige at de kritiserer andre åpent – ikke bak deres rygg.

3. Avisene har som en av sine primære oppgaver å rette et kritisk søkelys på det som er skakt og skjevt i lokalsamfunnene, og vi slipper gjerne til dem som er forbannet over dårlig brøyting, elendig service i butikkene og skoletoaletter fra 1940-tallet. Men vi ønsker faktisk også at våre lesere skal si fra når de tilfreds over noe eller noen. Derfor oppfordrer vi leserne også til å framsnakke.

Blir verden bedre dersom vi er bevisst ordet framsnakking og framsnakker i det daglige? Ja, pittelitt. Vi griper (og begriper) verden gjennom begrepene. Når «ros av andre bak ryggen deres» har fått sitt eget begrep, blir fenomenet viktigere.

Harstad Tidende var i vår den første avisen som innførte en spalte for framsnakking. Responsen blant leserne har vært entydig positiv. Derfor skal vi i høst også kåre «Årets framsnakker» i harstadregionen.  Følg med!

Jeg skrev om ordet framsnakking her på bloggen i mars. Les innlegget her!

Én kommentar to “Vi griper verden gjennom begrepene”

  1. mhm Says:

    kasnkje du ska skrive om en liten artikel om lysan på tjeldsund brua??


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: