Ved livets middagshøyde

lørdag 28. august 2010
 
 

Stay Up-damer, muligens ved livets middagshøyde: Bak fra venstre: Ellen Eliseussen og Eirin Gabrielsen. Foran fra venstre: Wenche Sjåfjell og Rose Johnsen. Foto: Mariann Dybdahl

Hva er livet middagshøyde? Jeg vil si den er 41 år for kvinner, 39 for menn.

Nylig var jeg på show i Harstad. Fire damer underholdt, og damene var like raske i hodet som de var rappe i munnen, men jeg tillot meg å skrive at de var ved livets middagshøyde – imponert over at de likevel klarte å fange oppmerksomheten og få fram latteren hos studenter langt nede i sin fjerde øl. Og studenter i våre dager? De ser ut som om de akkurat er begynt på ungdomsskolen.

– Hva mente du med å si at de er ved livets middagshøyde? Spørsmålet dukket opp fra en indignert leser, og jeg svarte, som sant var, at jeg hadde sjekket alderen på damene. Og de er +/- 40. Ved livets middagshøyde, med andre ord.

Jeg tenker sånn: Ordet middagshøyde er i utgangspunktet hentet fra solas gang. Når sola er på sitt høyeste, når den middagshøyden, og det skjer klokka 12.00. Ved dette tidspunkt er det like langt tilbake til dagens begynnelse som fram til dens avslutning.

Og jeg lar tankerekken gå videre: For et menneske er livets middagshøyde det tidspunkt da man har levd like lenge som man har igjen her på kloden. Avskjedstidspunktet kan naturligvis ikke spås eksakt, men Statistisk sentralbyrå klarer å beregne det tidspunktet da du sannsynligvis har like lenge å leve som du har levd. En norsk mann tipper slik middagshøyden ved 39-årsalderen, en norsk kvinne etter 41-årsbursdagen og noen dager til. 

Men så er jeg faktisk på bærtur, er jeg blitt fortalt.  Det har seg nemlig slik at i gamle dager, for eksempel på landsbygda i 1960-årene, spiste folk middag når det var middag, altså klokka 12.00. Med årene er tidspunktet for middag blitt dyttet utover ettermiddagen og kvelden.

Betyr ikke det at også livets middagshøyde nås mye senere, for eksempel ved 65-årsalderen? Kanskje det. I alle fall: Her er en test på om du mentalt (altså ikke fysisk eller statistisk) befinner deg ved livets middagshøyde:

Du ser tittelen ”alt om din pensjon” i avisen. Hva gjør du?

Alternativ 1: Blar lynraskt videre, irritert over alt det komplett uinteressante avisene er fylt av.

Konklusjon: Du er mentalt så langt unna middagshøyden som det er mulig å komme.

Alternativ 2: Du leser overskriften og ingressen, men mister raskt interessen.

Konklusjon: Det er ennå lenge før du følger deg ved middagshøyden, men du innser at årene går.

Alternativ 3: Du kaster deg over artikkelen, understreker viktige poenger og klipper ut avissiden.

Konklusjon: Definitivt. Du er over middagshøyden.

Hvor lenge kan du forvente å leve ved en gitt alder. Se tabell her:

PS Her er  anmeldelsen av det nevnte stay-up-showet i Harstad 18. august:

Damer med kjeftament

Harstad: Harstaddamer på randen av livets middagshøyde møter purunge studenter sørfra. Kan det gå bra?

Ja visst – i alle fall i 37 minutter. Humorgruppa Stay-up samlet fullt hus på Ludo Bar og Scene onsdag kveld, og de var studenter nesten alle sammen, de som satt benket rundt bordene med sine halvlitere, og som lot seg begeistre.

– Æ love det ikke blir noen lekkasjer når æ trør den her inn, konstaterte Eirin Gabrielsen da hun viste frem det nyeste fra Saba: Et blodrødt brannslokkingsapparat. Og replikken kom raskt. Stayup bedriver improvisasjonsteater: Publikum bestemmer tema og sjanger. Så tar damene det derfra. De er like kvikke i hodet som i kjeften. Det er forbløffende hvor raskt de snur seg rundt for å konstruere en sketsj over temaet grilling, innenfor den publikumsforeslåtte sjangeren tysk barne-TV.

Det er heller ikke noen enkel øvelse å lage en sketsj på rim om en skomakers død. Eller føre en samtale uten å bruke bokstaven «s». Du kan prøve selv. Stay-up gir altså noe av det samme som det populære TVprogrammet «Løvebakken», og damene har et stort repertoar av skikkelser, figurer og kostymer å spille på når de skal innom emner som øl, kristendom, studenter, ljåen, Fretex, traktorer, brennevin og prosedyrekunnskap. Riktig festlig!

De første 37 minuttene. Da virker damene litt utslått av hardkjøret, og lyden fra dem som sitter bakerst og primært er opptatt av sine fluider, tiltar i styrke. Sånn sett ble det siste drøye kvarteret for pantomime å regne. Men bevares. Nok en gang må la seg bli slått av hvor mye og forskjellig humørfylt kunstnerisk kompetanse og talent som finnes i denne byen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: