Skittent spill, Naimak?

fredag 27. august 2010
 

REGIONVEISJEFEN: Er denne mannen stormannsgal? Og meler han sin egen kake etter år uten vedikehold av veiene i harstadregionen?

Driver regionveisjef Torbjørn Naimak et skittent spill for å få bygd et milliardprosjekt i Harstad?

Forleden presenterte regionveisjefen og fylkesråd for samferdsel Kari-Anne Opsahl ”veipakke Harstad”, en skisse til hvordan Harstads trafikale utfordringer for de nærmeste 10-årene kan løses. Veipakken vil koste en milliard kroner eller så, og vil innebære bompenger i kanskje 15 år.

Debatten har gått friskt etter dette, blant annet på ht.no . De fleste innleggene latterliggjør eller forbanner forslaget til veipakke. Noen mener at en fillesmåby som Harstad ikke har behov for et stort veiprosjekt, andre at bompengefinansiering er hårreisende. Og noen beskriver politikerne og regionveisjefen som stormannsgale. Har Torbjørn Naimak bevisst brukt lite penger på veivedlikehold i Harstad, for lettere å få gjennomslag for veipakken? En av innsenderne hos ht.no skriver dette:

Dette har han jobbet med i flere år. Harstad har ikke fått en krone til opprustning av veinettet (har ikke glemt Ervikveien) Ingen nye rundkjøringer etc.

Asfalten er borte på RV 83.

Når så harstaværingan er får presentert en slik pakke, tror han at vi skal svelge dette rått. Nei,så dum er vi ikke. Staten er ansvarlig for utbygging av veinettet via skatteseddelen.

Nå vel. Trengs et krafttak for bedre samferdselsløsninger i Harstad? Definitivt. Dette handler dels om behovet for effektiv transport, men enda mer om å finne løsninger som støtter en positiv utvikling av byen som et levende bomiljø og et vitalt senter for handel, service og kultur. Rene miljøpolitiske argumenter kan også brukes. Dersom biltrafikken inn til byen skal reduseres, er det nødvendig å tilrettelegge bedre for syklister. 

Så langt har tunnel gjennom Harstadåsen og firefelts vei inn til byen vært fokusert som hovedelementene i veipakken. Pakken er langt mer enn som så: Omfattende gang- og sykkelstinett, opprusting av kommunale veier, bedre kollektivtrafikk og en samling av buss- og båtreisende i havnebygget.

Men er det nødvendig at vi skal betale dette selv? Det går an å argumentere for at det offentlige selv må klare å bekoste enhver veiutbygging av eksisterende midler.

I prinsippet er det et gyldig argument, men i praksis er nei til brukerbetaling et ja til klatting og et nei til det krafttak som bør tas. Vi kan like det eller ikke like det, men brukerbetaling er i dag den viktigste finansieringsform for nye, store  veiprosjekter.

Vegvesenets pakke for Harstad er ikke et alt eller intet; det finnes også alternativer som inkluderer noen elementer og utelukker andre. En fruktbar debatt videre bør konsentrere seg om hvilke deler som bør inn i pakken og hvilke som bør utelates.  Konspirasjonsteorier om stormannsgale veisjefer og samferdselspolitikere kan være underholdende nok, men bringer ikke saken lenger, og gir definitivt ikke en bedre trafikkløsning for denne byen mot år 2050.

3 kommentar to “Skittent spill, Naimak?”

 1. Trond Bjørkli, Narvik Says:

  Naimak er en upopulær person blant Nord-Norges bilister, det må vi bare innse. Han har også vært her i Narvik og kommet med bløffen om at eneste måten å få veier på, er å (del)finansiere med. Problemet er at vi har ikke politikere som er tøffe nok til å slå i bordet overfor Naimak og fortelle ham at bompenger er uakseptabelt. Istedet støtter de ham, livredde for at ellers får vi ingen veier i det hele tatt. Mannen er kanskje ikke stormannsgal, men noe gslt er det ham når han holder på slik.


 2. Hvorfor er dette omtalt som kun et Harstad-anliggende? For oss som er kvefjerdinger (nb: merk stavemåten – det er den korrekte), er det like så viktig i forhold til å komme seg ut av kommunen på et anstendig vis. Skal vi i utkanten være nødt til å betale for enkelte harstadværingers stormannsgalskap?

 3. Frank M. Skogan Says:

  Selvsagt er det ett skittent spill, en må egentlig være blind for ikke å se det.
  Først så betaler vi inn milliardbeløp som skal gå til veier og vedlikehold, så gir myndighetene blankt faen i oss, lar veiene forvitre, og så når vi nesten har gitt opp.. kommer de lurende og smilende med at nå skal det endelig bli orden på sakene.
  Men en lite ting først… du må dessverre betale en gang til.
  Dessverre har vi i Norge massevis av nyttige idioter som synes at dette er helt ok, manns mot til å si: Nei!, dette finner vi oss ikke i..må en lete lengre etter. Da er en plutselig imot utvikling..Personlig synes jeg og det er bekymringsfullt at ikke flere tar til orde for lokale folkeavstemninger i slike saker, det er jo tross alt menigmann som får regningen.
  Og ikke kan jeg minnes at dette var ett tema ved siste lokalvalg? Så i hvor stor grad har folket sagt sitt gjennom valg?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: