Terningkast på høgskolen

fredag 20. august 2010

Studentene får stryk til eksamen. Så klager de og får nest beste karakter. Hva galt har jeg gjort nå?

Journalisten.no skriver fredag 20. august om to journaliststudenter ved Høgskolen i Bodø. Deres avsluttende bacheloroppgave fikk karakteren stryk (F) av sensorene. De går til klagemuren.

– Hvordan er det mulig at sensorene har strøket dette, spør jeg.

Det er telefonmøte mellom de to klagesensorene, og vi rister på hodet så telesatellittene får slyng.

I alle fall: Vi gjør jobben vår etter beste faglige skjønn; vurderer reportasjer om lykkelige Costa Rica og rapporterer som reflekterer om den jobben som er gjort. Vi konkluderer med en B.

Det er langt fra B til F. Mellom der ligger C, D og E. Hvordan kan dette skje?

Jeg har evaluert besvarelser i journalistikk på høgskolenivå siden 1984, som lærer, sensor og klagesensor (overdommer). Min erfaring er denne: Det er forbløffende enkelt å vurdere hvor i karakterlandskapet en besvarelse befinner seg. Ikke at det er lett å si om det er en B eller en C. Men det er forholdsvis åpenbart om man står overfor en usedvanlig god besvarelse (A?), middelhavsfareren (C, eller B?. Eller D?) eller strykkandidaten (F, eller en E i et nødsfall).

Og mer: Sensorer er enige. Jeg erfarer at i 95 prosent av tilfellene skiller ved første gjennomgåelse maksimum én karakter mellom to sensorers vurdering. Svært ofte er man helt enig, og hvis én sensor  i utgangspunktet går for en C, den andre for en D, så viser det seg at det handler om en svak C og en sterk D. Forskjellen er liten, og sensorene snakker seg fram til enighet.

Enige 95 av 100 ganger? Det synes jeg er nesten skummelt samstemmig når det er journalistiske prestasjoner som skal vurderes. Sensuren tilhører sjangeren anmeldelsen, mer presist terningkastet: En faglig fundert vurdering destillert til ett tall eller  én bokstav. Se på anmeldelsene av Trygve Aas Olsens bok om Dagbladet. Faglige dyktige mennesker er meget uenige om bokens kvalitet.

Men et sprik fra B til F? Kanskje er det kvaliteter ved besvarelsen sensorene ikke har senset, muligens er det gedigne fallgruver kandidatene har falt i og som klagesensorene har vært blinde for. Er de sterkt ulike vurderingene uheldige? Ikke nødvendigvis. Slikt skjer en gang i mellom (jeg vi estimere forekomsten til 0,13 %).

 I alle fall viser en sak som dette (0g det er glimrende at slike saker blir offentlige) følgende to forhold:

1. Sensur er faglig begrunnet, men det er subjektivt okke som.

2. Et system med klagesensur og eksterne sensorer er betryggende.

Så vil jeg legge til:

3. Jo, det er en positiv korrelasjon mellom karakterer fra høgskolen og prestasjonene i redaksjonen, men sammenhengen er ikke entydig og svært sterk. Altså: Det som gir gode karakterer på høgskolen, gir ikke nødvendigvis applaus på jobb.

4. Når redaktører ansetter, legger vi ikke stor vekt på karakterene. Hvordan søkeren har prestert under utdannelsen, er bare ett av mange kriterier. Selv synes jeg det er strålende dersom søkerne (i tillegg til de faglige kvalifikasjoner) har gått på Kilimanjaro,  har drevet rockeklubb, har tre opprivende skilsmisser bak seg eller har ledet en aksjonskomité mot omregulering av dyrket mark til golfklubb. 

PS Du kan lese Journalistens artikkel her (med lenke til selve besvarelsen, så kan du vurdere selv!).

Én kommentar to “Terningkast på høgskolen”

  1. Mette Says:

    En av mine venner har opplevd det samme som du har beskrevet her. Personen leverte sin skriftlige eksamen og da sensuren kom stod det F (stryk) på listen. Etter mange ubesvarte spørsmål, et klagebrev og en lang ventetid stod da svaret klart: B. Fra F til B… hvordan er det mulig?

    Da kan man spørre seg hvor bra kvalitetssikringen til norske høgskoler egentlig er. Dersom personer som egentlig skulle hatt en F får A eller B, og omvendt, hvem er det egentlig som kan mest?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: