Vil temme trollet

torsdag 19. august 2010
 
 

SJØSETTES I SOLNEDGANG: Havkraftverket Morild da det ble sjøsatt ved Brunosten i Harstad. Foto: Kristin Nydal Pedersen, Hydra Tidal

Det er mektige krefter Harstad-gründerne hos Hydra Tidal skal utfordre i Lofoten. En av verdens sterkeste tidevannsstrømmer skal utnyttes.

Natt til fredag ble prototypen til et flytende tidevannskraftverk sjøsatt i Harstad. Kraftverket Morild skal om kort tid settes i prøveproduksjon i strømmen mellom Gimsøya og Austvågøy. Altakraftverk Men det er bare begynnelsen. Ambisjonen er å bygge opp en park av 130 havkraftverk i en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer: Moskenesstrømmen. Dersom, hvis, såfremt, i fall alt skulle gå etter planen, vil en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer dermed bli drivkraften bak en strømproduksjon på 650 gWh. Det tilsvarer omtrent ett Altakraftverk, eller omtrent det dobbelte av Harstads strømforbruk.

Gründer Svein Henriksen har arbeidet med ideen i mange år. Mange har ristet på hodet, men han har ikke gitt opp, og klarte etter hvert å få både Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet til å spytte inn utviklingsmidler. Det har vært nødvendig, og tajmingen gikk Hydra Tidals vei: Behovet for å finne prosjekter innen forbybar energi.

Under forrige valgkamp lovet de rødgrønne politikerne støtte til prosjektet, de strømmet til Harstad for å vise sin støtte. Senere har også Siv Jensen (FrP) og Erna Solberg (Høyre) tatt bølgen for å applaudere nybrottsarbeidet. For få dager siden skrev SV-leder Kristin Halvorsen debattinnlegg i Dagbladet om oljeboring i nord og fornybar energi. Hun konkluderte slik: – I Nord-Norge er det store muligheter for næringsutvikling basert på fornybar energi. Teknologibedriften Hydra Tidal jobber med sitt pilotanlegg for tidevannskraft, og har som mål å skape 1000-1500 arbeidsplasser i Nord-Norge.

Salig Mao sa at man må gå i vannet for å lære å svømme, men Hydra Tidal vil vasse først. Utprøvingen skal skje over to år i smult farvann ved Gimsøya. – En starter ikke hoppkarrieren ved å hoppe i den største bakken. Vi regner med å høste erfaringer med bruk av prototypen som kan utvikle teknologien ytterligere, sier administrerende direktør Eivind Nydal i Hydra Tidal til Klassekampen.

Den store skiflyvingsbakken heter Moskenesstrømmen. Den er blant verdens kraftigste malstrømmer, og har til all tid skapt sagn og legender. På 1600-tallet ble det påstått av strømmen gikk inn i en underjordisk tunnel mellom Norskehavet og Bottenhavet. Den franske forfatteren Jules Verne skriver slik i 1870:

Mektigere enn Niagara – Malstrøm! Vi var altså kommet til det farligste sted i alle verdens hav – foran norskekysten, der en gigantisk virvelstrøm rev alt som kom innenfor dens rekkevidde ned i dypet…Den har ennå aldri noe skip unnsluppet, fôr det gjennom meg – et femten kilometer bredt belte, skapt av strømningene som her flyter sammen og river skip, hval og isbjørn ned i den visse død.

Edgar Allan Poe ville ikke være dårligere, og flesket til med denne beskrivelsen i 1910:

Halvt som skrik, halvt som brøl og så mektig at selv ikke Niagarafallene kan løfte sin stemme så høyt mot himmelen.

Det er altså ikke råstoffet som mangler i Moskenesstrømmen. Prototypen som nå er utviklet i Harstad, blir fulgt med stor interesse i de teknologiske miljøer. Dersom fortsettelsen blir en suksess, vil et nytt industrieventyr kunne bli skapt på tuftene til den forgagne og ærverdige verkstedindustrien i Harstad.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: