Qualmstopp og wienerschnitzel ved foten av Zugspitze (Europabevegelser III)

lørdag 10. juli 2010
 

REKK OPP HÅNDA: ...hvis du savner tiden før røykeøloven i 2004

Det mørkeblå Bayern har bestemt seg for å forby røyking i alle kafeer og restauranter. Qualmstopp!

Garmisch-Partenkirchen sør i de tyske alper. 700 meter over havet, 29 varmegrader og rett ovenfor: Zugspitzte, Tysklands høyeste fjell med sine 2964 meter. Alpelandsbyen lokker til seg fjellvandrere og fjellfolk, og kan nå også friste med en aldeles ny attraksjon: Friste? Utsiktspunktet Alpspix ligger 2.033 meter over havet og med tusen meter fritt fall!

Sånt er ikke noe for oss som har det meste som slutter med -skrekk eller -fobi, herunder høydeskrekk (akrofobi), så jeg forblir i en av byens mange kafeer, og ser frem til det årlige inntaket av wienerschnitzel.

– Det ser ut som råtne skoskåler, sier junior, men jeg lar meg ikke mobbe, skal nyte min schnitzel til fulle – og i røykfrie omgivelser.

For hva er ikke skjedd? Tysklands sørøstligste delstat Bayern er klassisk meget konservativ, i motsetning til delstatene lenger nord, som tilhører en nordisk tradisjon (hvor vi som kjent alle er sosialdemokrater).

Ikke desto mindre: I en folkeavstemning har befolkningen i Bayern i forrige uke med et flertall på 61 prosent gått inn for at det skal være totalt røykeforbud i alle kafeer og spisesteder, og slik blir det. En lov sånn omtrent som etter den norske røykeloven fra 2004, altså. Er det fortsatt noen som vil tilbake til tilstandene før 1. juni for seks år siden? Rekk opp hånda.

Så vil det fortsatt være mer røykevennlig i de andre tyske delstatene. I Niedersachsen er det tillatt med røyking i énroms-kafeer dersom

 – rommet er maks. 75 kvadratmeter stort,

 – det selges ikke mat,

– nedre aldersgrense er 18 år, og

– innehaveren spiker opp et skilt påskrevet «Raucherkneipe».

Restauranter og større etablissementer kan tilby røyking i dertil utvalgte rom.

«Qualmstopp in Gaststätten» er navnet tyske aviser gir den nye loven for de bayeriske kafeer og restauranter. Der må gjestene ut for å røyke. Så vil de til gjengjeld fortsatt kunne ta seg en solid øl før det setter seg i bilen: Promillegrensen for bilkjøring må være felles for hele Tyskland, og ethvert forslag om å senke grensen fra dagens 0,8 møter motbør fra Bayern, for her oppfattes det å drikke øl når man skulle ha lyst til det, som en menneskerett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: