Det tyske mirakel (Europabevegelser II)

tirsdag 6. juli 2010
 
 

TIL TOPPS: De tyske fargene har suksess både slik og sånn.

– Alt lykkes for denne regjering, sa en norsk statsminister engang. – Det er typisk norsk å være god, skrøt en annen. Nå mener avisen die Welt og flere med den at tyskerne med god grunn kan si begge deler.

Horneburg, står det på skiltet, og den tyske Grand prix-vinneren Lena Meyer-Landrut (19) synger ut av radioen i bilen. Men det er ikke derfor det henger tyske flagg på tredje hver bil foran og bak oss; suksessen i fotball-VM har forbløffet en hel fotballverden i sin alminnelighet, tyskerne selv i særdeleshet.

Horneburg er ikke en by, ikke engang en landsby. Det er ein Flecken nord i Niedersachsen, noen mil vest for Hamburg. Lokalavisen Stader Tagesblatt er fylt av gode nyheter om distriktet og landet, og akkurat nå er det VM-seieren mot Argentina som fyller spaltene.

Men det er flere grunner til å glede seg over å være tysk. Et næringslivsmagasin beskriver en mirakuløs forbedring av Tysklands omdømme internasjonalt.  30.000 mennesker i 28 land er spurt om hvordan de oppfatter ulike land og landets innflytelse på verden. I år skårer Tyskland best av alle. 59 prosent av de spurte mener Tyskland har en positiv innflytelse, bare 14 prosent at landet har negativ innflytelse. Og selv innbyggerne hos erkefienden Frankrike gir naboen gode skussmål.

Ikke rart da, at avisen Die Welt blir nærmest panegyrisk når den omtaler hvor godt det p.t. går for Tyskland. Avisen mener landet er kommet trygt gjennom finanskrisen, og arbeidsledigheten synker. Eksportindustrien strutter av styrke, og arbeidsledigheten er på tur ned.

– Die Deutschen haben allen Grund  für ein neues Selbsbewusstsein, skriver Die Welt.

– Die Welt? En konservativ avis, sier vår vertinne Ingeborg.

– Er det derfor den skryter av forbundskansler Angela Merkels resultater?

– Resultater? Ja, hvis man mener at tre millioner arbeidsledige er noe å skryte av, sier hun.  

Ja vel, men okke som: Onsdag kveld er det fotball det gjelder, og jeg mener det nærmest er en plikt for nordmenn å håpe vår nabo Tyskland slår Spania; det finnes få nasjoner Norge har så mye til felles med som Tyskland kulturelt, språklig, økonomisk og politisk. Hvorfor skulle det ikke også gjelder fotball? Å holde med Tyskland er på det nærmeste som å holde med et nordisk land.  Tyskerne demonstrer dessuten for hele verden at kreativitet handler primært om hardt arbeid og struktur. Også i fotball er det slik at genialitet er 97 prosent transpirasjon, tre prosent inspirasjon.

God kamp! Måtte det beste laget vinne og Tyskland møte Nederland i en sentraleuropeisk drømmefinale.

PS  Statsminister Johan Nygaardsvold sa «alt lykkes for denne regjering» da en tronarving ble født i 1937; et rojalt guttebarn. «Det er typisk norsk å være god,» er en replikk av Gro Harlem Brundtland, uttalt under OL i Albertville i 1992.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: