Svensk mentalitet (Europabevegelser I)

lørdag 3. juli 2010
 

KLAR TALE: Og svenskene mener alvor med skiltene sine.

– Fem til? Jeg trodde du sa sjutton, inte tjugefem. Mannen foran meg i kioskkøen hos Pite Havsbad er fra Narvik. Han skaffer seg sitt daglige Fremover, og han slår lett og villig over til svensk.

Men det er enda flere fra Harstad enn fra Narvik  i Piteå denne helgen. Gjennom Coop-butikken i sentrum treffer man omtrent like mange kjentfolk som en gjennomsnittlig lørdag på Sjøkanten senter, og kampen om lesestoff hjemmefra er hard. I dag ble det siste lørdags-Harstad Tidende solgt på Pite Havsbad allerede klokka 12.11.

Mange foretar en måneds emigrasjon til klimavennlige Piteå og byene rundt hver sommer, men akkurat nå er det Piteå Summer Games i fotball, og da er det ekstra mange fra harstadregionen med midlertidig opphold ved den nordsvenske riviera.

Men hva er skjedd med svenskene? Vi vet at de elsker å holde orden i sysakene, og at de i motsetning til våre danske venner mener regler og lover er til for å holdes. De norske holdningene befinner seg klassisk et sted mellom danskenes mangel på respekt for lover og svenskenes klokkertro på at landet skal bygges med lov – og at lovene skal overholdes til punkt og prikke.

Hvorfor kjører det da biler inn der hvor skiltet uttrykkelig sier «forbudt for motoriserte kjøretøyer»? At sjåføren av en buss ga blaffen, får så være. Mannen bak rattet var fra Risøyhamn på Andøya. Men heller ikke svenskene bryr seg om skiltet. Svenskene har forandret seg, de er blitt smidige og fleksible!

Derfor overser jeg det strenge innkjøring-forbudt-skiltet som er plassert den veien vi skal; kjører inn og parkerer bilen sneisent og presist like ved inngangen.

Neste morgen skal vi av gårde for å se Medkila 96 slå Alta 5-1, men vi blir forsinket. Kraftig forsinket. I løpet av natta har svenskene per gravemaskin eller tilsvarende maskinvare plassert to gigantiske steiner ved innkjøring-forbudt-skiltet, som en presisering av hva skiltet forteller. Ingen kommer inn, og ingen kommer ut. Vi er innestengt.

Vel, ikke helt. Etter en lett pinlig bekjennelse i resepsjonen tilkalles vaktmesteren. Han gir beskjed om at hvis vi er raske, finnes det en bakvei som er åpen. Til så lenge.

Hva er skjedd med svenskene? De mener fortsatt alvor med sine regler, og kødder vi med dem, kan straffen bli fysisk. Hva de ellers er opptatt av? Øresundsbroen fra 2010 har knyttet Sverige til Europa, og nå er det behov for enda en bro. Verneplikten er opphevet hos svenskene fra 1. juli, og kampanjen for å rekruttere profesjonelle soldater beskyldes for macho-profil med krimhelten Carl Hamilton som ledestjerne. I Piteå konstaterer gårdbrukerne at jordbærene er modne om tre uker, til tross for en hard vinter, og potetprognosene er bra. Og en politiker fra Folkpartiet foreslår at staten skal overta sykehusene.

Jeg kjøper mine aviser, og foretar et introvert smil over nordmenn som slår over til svorsk så snart de passerer grensen, og narvikværingene er verst. Mangler de selvtillit?

Jeg forlater aviskiosken på Pite Havsbad med et forsiktig  «hej då» til damen bak disken.

2 kommentar to “Svensk mentalitet (Europabevegelser I)”


  1. Hur mår ni?
    Hallloen Bård. Moro (roligt) å se at du blogger fra Sverige. Joda, du har helt rett. Narvikværinger slår kjapt (snabbt) over til svensk når grensen passeres. Det er jo vårt andre morsmål. Når det er sagt vil jeg, etter flere ukers jobb i Sverige, påstå at svenskene er blitt betydelig flinkere til å forstå norsk, selv om de sliter med en del ord. Da er de imidlertid høflig og gjør som ingen ting. 🙂
    Din observasjon om svenskenes noe mer lemfeldige omgang med lover og regler stemmer nok, selv om det hersker «ordning og redo» i grannlandet fremdeles. Ha en trevlig helg!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: