Nye vekster i Venterommet (festspillnotater II)

tirsdag 22. juni 2010

– Landskapet er ikke det samme etter at bildet er malt, kunsten forandrer verden.

Med dette budskapet inntok forfatteren Erlend O. Nødtvedt (26) en festspillarena som er ny av året: Det tidligere venterommet i havnebygget. Her skal tre forfattere levere sine forelesninger denne uken, etter mønster av månedlige evenementer i Litteraturhuset i Oslo.  Hensikten er å senke farten på litteratursnakket i et kjapt offentlig rom.

Nødtvedt ga i 2008 ut den kritikerroste diktsamlingen «Harudes», og arbeider nå med sitt neste prosjekt. Det handler om et smug i Bergen som heter Londemannsmauet. Smuget ble slettet fra de offisielle navnelister i 1936, men gateskiltet finnes der likevel. Londeman selv er blant de mange som har skrevet bøker om Bergen, og han gjorde det på sin måte.

–  Fortellinger må alltid være konstruksjoner, sa Nødtvedt, med minst like stor sans for professorer i historier som dem som har historie som fagfelt.

Ta bygdebøkene. Vigleik Bøe skrev en gang en bygdebok der han ikke nøyde seg med å referere pinlig nøyaktig fra kirkebøker, arkiver og registre; han diktet opp fiktive søsken, husmannsplasser og hendelser. Det ble skandale, selvsagt.

– Vigleik Bøe gjorde bygda større, sannere, sa Erlend Nødtvedt og leste sin egen bergenske beskrivelse. Han pirket og skar i den gjengse selvoppfatning om handel og vandel i byen ved de syv fjell.; skapte Bergen i sitt bilde.

En oppsummering av premieren i Venterommet?  Tre forfriskende kvarter med en forfatter som er så ung at skygge og Kihle blir uttalt med den samme kj/skj-hybrid. Veksten i litteraturens underskog kan høres.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: