Arne Nordheim (a tribute)

søndag 6. juni 2010
 
 

KONSERTANMELDER: Arne Nordheim

Arne Nordheim døde i går, 78 år gammel.

Han er Samtidskomponisten med stor S, og flere av hans verker er fremført i Harstad under de årlige Ilios-festivalene. Andre dveler ved hans kvaliteter som komponist. Her har jeg lite å bidra med, men jeg har funnet frem et utklipp fra en avis, muligens Dagbladet, fra 1960-tallet. Jeg fikk i sin tid utklippet av daværende Harstad Tidende-journalist Ola Bruun, og det som står skrevet, er en anmeldelse Arne Nordheim en gang begikk etter en konsert. Det må være den ultimate konsertanmeldelse:

«Kolbotn Damekor hadde i går innkalt til offentlig konsert i Domkirken. Denne handling må betegnes som uklok. Koret, som uten tvil består av en rekke oppriktig sangglade damer, er på ingen måte i besittelse av de musikalske egenskaper som en kan vente vil påkalle interesse ut over den nære familie- og vennekrets. Intonasjonen var oppsiktsvekkende slett, det rytmiske liv utvisket, og klangen så grå som vel mulig.

Det var i en messe av Johann Michael Haydn at dette ble tydeliggjort.  Dirigenten Arne Ertnæs bør i lang tid framover advare koret mot offentlige konserter – og koret bør kanskje advare dirigenten. For sikkerhets skyld advarer jeg begge.

Arne Nordheim«

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: