Riksmediene går, lokalavisene består

onsdag 26. mai 2010

Enda en gang har riksmediene satt søkelyset på en tragisk hendelse ved et sykehjem i Harstad. Når de finner et annet fokus, er det lokalavisens jobb å fortsette den viktige og vanskelige jobben.

VOLD PÅ SYKEHJEM: Her forsøkte en 81-årig dement mann å kvele en 76-årig medpasient. Foto: Gurid Ivarhus Næss

Harstad Tidende skrev i dag om den 76-år gamle sykehjemspasienten i Harstad som døde en uke etter at han var blitt angrepet av en medpasient.  Da nyheten var sluppet i lokalavisen, ble den øyeblikkelig fanget opp og brakt videre av nasjonale nettaviser, riksradio og -tv.

Slik er det, og det er bra at slike saker kommer på den nasjonale dagsordenen. De handler om dramatiske enkelthendelser og personlige tragedier, men kan også knyttes til situasjonen innenfor eldreomsorgen i norske kommuner. Hvor mye penger skal brukes? Hvordan skal de brukes?

Så er det slik at overskriftene i riksmediene raskt vil handle om andre ting enn hendelser ved Stangnes sykehjem i Harstad.

Vi så det i Harstad for noen år siden i den såkalte Kristine-saken. 14. juni 2005 døde Kristine Nielsen på et sykehjem i Harstad. Fire måneder senere sto dødsfallet øverst på den nasjonale dagsordenen i 24 timer. Men først sto det på forsiden av Harstad Tidende.

 – Æ har mor mi sin død på lydbånd.

Sånn startet Kristine-saken i Harstad Tidendes redaksjon i slutten av juni 2005. Kristine Nielsen (78) døde altså 14. juni 2005. «Hun sovnet bare inn,» sto det i sykejournalen. En tilsynelatende normal slutt på livet for en gammel, sterkt pleietrengende dame. Det enestående i saken er at datteren hadde lydopptak fra morens siste timer på sykehjemmet. Det seks timer lange opptaket avslører at den gamle var blitt bryskt behandlet på dødsleiet. De to pleierne var enige om å forfalske døstidspunktet. De ringer og serverer en blank løgn til pårørende, som får den beskjed at Kristine ligger på det siste og at de må komme fort. Da er Kristine allerede konstatert død.

20. oktober sto de første artiklene på trykk i Harstad Tidende. Samme dag ble saken  toppsak i landets nettaviser, NRK Dagsnytt, Dagsrevyen og TV2-nyhetene. Dagen etter var Kristine-saken forsideoppslag i VG og Dagbladet.

Like brått som riksmediene begynte å skrive om saken, like fort ble det stille. Det var lokalavisen som måtte gjøre den viktige og vanskelige jobben når  det ikke lenger var dramatiske enkelthendelser å fortelle om. Senere publiserte vi over flere år mange hundre artikler om Kristine-saken. Saken har betydning konkret og isolert, men har også grepet inn i den store diskusjonen om etikk, praksis, ressurser og prioriteringer i eldreomsorgen.

Lærdommen? Hovedstadspressen kommer, blir i seks timer og reiser. Det er lokalavisene som må gjøre jobben hver dag, hver uke i saker som denne, som har ansvaret for debatt og snu de steiner som må snus.

Den jobben gjør vi gjerne. Det er derfor vi er her.

 

4 kommentar to “Riksmediene går, lokalavisene består”

 1. tth Says:

  gjøk her red.

  lokalavisen består, HT er blitt en søppel avis. står mye mere i fremover og andre lokal aviser.

  HT motto spar penger å mist lesere, kunne aldri falle meg inn å kjøpe avisen deres.

  effektivisering og sparing har vell ikke vært så vellykket under din ledelse, men du er vell ikke mann nokk til og innrømme det…

 2. Harstadgutt? Says:

  Viktige saker som tas opp.. Men det å lage en redaktør blogg som skryter av at «vi hadde nyheten først» og «vi gjør jobben» er vel heller barnselig.. Alle våre riksmedier henter inn info fra mindre aktører som HT, såklart? Hvordan skulle en ellers komme seg inn i et landsdekkende nyhetsbilde. NTB kan ikke gi alle opplysninger i dette vide land heller.. Resarchen ville dere jo ha tatt uansett. VG har en mye viktigere rolle i å videreformidle disse til det norske folk/samfunn. De har nok å gjøre med det, så da skulle det vel bare mangle at dere må gjøre litt steine-snuing som du kaller det:)

 3. baardborch Says:

  Takk for godt innlegg. Min hensikt er ikke å skryte av HT eller landets 220 andre lokalaviser, bare denne: Tilsynelatende er det riksmediene som bringer frem de store og viktige sakene her i landet. I praksis er det lokalavisjournalister fra Lindenes til Vardø som gjennom sin dag-til-dag-dekning sørger for å få frem grunnfjellet av informasjon. Så kan riksmediene skumme fløten og foredle senere.

 4. Vegar Says:

  Bård Blogg, din Suppegjøk!!! Tjener du penger på å skrive dette «liksomurbane» våset!????


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: