Mitt bidrag til en litt bedre verden

torsdag 20. mai 2010

Vi setter komma for at det skal bli lettere å lese, ikke for at det skal bli vanskeligere å skrive. Rett kommasetting tilhører den presise språkføring, og bidrar slik til at verden blir et bedre og fredeligere sted.

Og endelig: Jeg har funnet anledningen til å gi mitt bidrag til en bedre verden. Anledningen er dansk.  For også danskene baler med kommaet. I 1996 ble det innført nye kommaregler i Danmark. De har skapt mye besvær og strid, og mange dansker har rett og slett gitt blaffen i de nye reglene. Mannen som laget de nye reglene, heter Henrik Galberg Jacobsen, og han angrer. I  politiken.dk (les her!) går han inn for en kraftig forenkling; han vil gå så langt som å droppe kommaet fullstendig, unntatt i oppramsinger.

Something is rotten in the state of Denmark!

Heldigvis har vi gode og greie kommaregler i Norge. Dersom du føler et inderlig behov for en oppfrisking, vil jeg sterkt anbefale kommakurset nedenfor. Er du i tvil om du trenger kurset? Ta kommatesten hos Norsk språkråd (her!). Dersom du har ni eller færre rette svar, vil jeg foreslå at du går gjennom kurset helt til du klarer 10 av 10!

Lykke til. 

Det lille kommakurset

1 Komma mellom setninger som er bundet sammen med og, eller, for og men.

Merk: alltid tegn foran men, enten komma eller punktum. Else skjønte ingenting, men Eva lo hjertelig. Petter skifta jobb for tredje gang på to år, og Aud fulgte opp med sin andre skilsmisse på to år. Forklaring for eldre journalister (+40): I gamle dager sa vi det på denne måten: Det skal være komma mellom to hovedsetninger.  (Ikke obligatorisk pensum: Kommaet bør sløyfes mellom to leddsetninger (bisetninger) dersom konjunksjonen ikke gjentas: Hvis helsa holder og økonomien er i orden, drar vi på ferie til Mexico neste år. Men: Hvis helsa holder, og hvis økonomien er i orden, drar vi på ferie til Mexico neste år.)

2 Komma etter leddsetning som står først i en helsetning:

Da Else kom, hadde de andre allerede spist. Forklaring for de eldre: Vi pleide lære dette slik: Når en bisetning følges av en hovedsetning, skal det alltid være komma mellom de to setningene. Bisetninger starter ofte med dersom, hvis, såfremt, ifall, da, når, idet.

3 Komma etter innskutt leddsetning:

 Boka som lå på bordet, var mi.

4 Komma også foran innskutt leddsetning som ikke er nødvendig i helsetningen.

 Helseministeren, som hadde vært ute på rangel, møtte ikke opp.

5 Komma foran og etter forklarende tillegg.

 Harare, hovedstaden i Zimbabwe, het før Salisbury.

 6.  Komma foran og etter tiltaleord, svarord og utropsord.

Ole, kan du komme hit? Kom hit med deg, din hestpeis! Ja, det forstår jeg godt. Hei sann, den satt!

7. Komma mellom ledd i oppregning dersom det ikke står noen konjunksjon.

 Berit, Else, Gerd og Marit.

8.  Blind kommasetting er like trist som umotivert vold.

Jo, i noen grad kan vi sette kommaet her og der etter forgodtbefinnende. Men det får være grenser. Vi ser ofte blind kommasetting. To eksempler: Tidligere foretaksdirektør Steinar Pleym Pedersen, mener tvangsekteskapet mellom sykehusene kan bli oppløst. Grunnen er at trekant-ekteskap ikke er lovlig. Nesten 9.000 bilder av Vintilla fra Våre Hesters gamle bildearkiver, er lagt ut på nettstedet hesterjegforgudet.no. Det skal ikke være komma i disse to eksemplene. Her står vi altså overfor to leie og triste tilfeller av umotivert kommasetting. At mange ord er stablet etter hverandre, er ikke grunn nok for å hive på et komma.

— Til slutt: Kommareglene kan synes vanskelige. Det er de, hvis målet er aldri å bomme. Så langt kommer ingen av oss, og dessuten er det (faktisk!) fra tid til annen slik at det er valgfritt om kommaet skal være der eller ikke. Dersom målet derimot er å få kommaet på rett plass i ni av 10 tilfeller, kan alle lykkes.

PS Nedenfor: Noe om elefantene i India og Afrika, som et grammatikalsk bonusspor for de spesielt interesserte. DS

Det lille kommakurset: En påbyggingsmodul

Vi vet alle at det finnes elefanter både i India og Afrika. Det er avgjørende for kommasettingen hvilke elefanter vi tenker på. Alle elefantene i hele verden? Bare de indiske? Bare de afrikanske? Elefantene, som tilhører arten snabeldyr, er noen snåle skapninger. Hvorfor to kommaer her?

• Se regel 3 ovenfor: Alltid komma etter innskutte leddsetninger. Det vi gamle kalte relative bisetninger (som-setninger), er innskutte leddsetninger. Etter slike skal det alltid være komma.

• Se regel 4 ovenfor: Når den innskutte leddsetningen (den relative bisetningen) ikke er en nødvendig del av hele setningen, skal det være komma også foran den innskutte leddsetningen. • I den aktuelle setningen skriver jeg om alle elefantene i hele verden. Den innskutte leddsetningen er ikke en nødvendig presisering, altså er det nødvendig med komma. Hvis jeg hadde utelatt kommaet etter «elefantene», hadde jeg samtidig påstått at noen elefanter ikke tilhører arten snabeldyr.

Ny setning: Elefantene som holder til i India, veier sju tonn. Hvorfor bare ett komma?

• Se regel 3 ovenfor. Derfor skal det være komma etter den innskutte leddsetningen (som-setningen).

• Se regel 4 ovenfor: Fordi den innskutte leddsetningen inneholder en nødvendig presisering av hvilke elefanter jeg har i tankene, skal det ikke være komma foran denne leddsetningen. Dersom du setter et komma etter «elefantene», sier du faktisk at alle elefantene i hele verden bor i India. Da skriver du i strid med det åttende bud, og det skal ikke journalister gjøre.

NB: Hvis dette kurset blir en dundrende suksess, vil neste kurs ha semikolon som tema.

NB2: Jeg tar ethvert juridisk forbehold: Dette kurset kan inneholde kommafeil. Dersom du skulle ha skjellig grunn til mistanke om slike feil, ber jeg om å bli gjort oppmerksom på den antatte feilen uten ugrunnet opphold av noen art.

2 kommentar to “Mitt bidrag til en litt bedre verden”

  1. Kurt Bjerklund Says:

    Må jeg få lov til å kjøre Hr. Bård oppmerksom på at hans forsøk på å forbedre verden ved hjelp av riktig tegnsetting ikke er helt vellykket:
    «Rett kommasetting tilhører den presise språkføring, og bidrar slik til at verden blir et bedre og fredeligere sted.»
    I den setningen, hentet fra ingressen, skal det nemlig ikke være komma. Det er ikke to hovedsetninger bundet sammen med «og» slik kommaregelen krever. Den siste mangler nemlig subjekt.

  2. Vilde Says:

    Kommatesten til Språkrådet er dårlig, man skjønner tegninga ganske raskt. Det er veldig enkelt å få full pott, uavhengig om man kan kommasetting eller ei – det er rett og slett bare å velge svaralternativet med flest komma. Svakt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: