Sauen, reven og ulven

tirsdag 11. mai 2010

ARNE JOHANNESSEN

Han framstilles som ditt beste vern mot kriminalitet. I virkeligheten er han advokaten og informasjonssjefen til politifolk som vil ha bedre lønns- og arbeidsvilkår.

Forleden morgen slapp Arne Johannessen på nytt til med hovedsaken på riksradio. Denne gangen var forbundslederen i Politiets Fellesforbund opptatt av at politiet prioriterer å etterforske saker etter hvor lette de er å oppklare, ikke etter hvor alvorlig hendelsen er. Han mener politiet gjør dette fordi det ser bra ut på statistikken at de har oppklart flest mulig saker.

– Jeg har fått tilbakemelding fra tillitsvalgte om at dette har skjedd på slutten av året når de ser at enkelte deler av statistikken ikke ser god nok ut, sa Arne Johannessen til NRK radio under morgennyhetene.

Det kan opplagt spørres om politiet har nok ressurser og om etaten prioriterer sine ressurser riktig, men det blir galt når mediene blir mikrofonstativer for maktmennesker som Arne Johannessen – uten å stille ett kritisk spørsmål om Johannessens egentlige agenda. Johannessen har ledet det sterke Politiets Fellesforbund i 10 år, og han benytter i høyeste grad mediene for å få satt dagsordenen.

Det er her vi journalister svikter. Klassisk har mediene en sunn skepsis til offentlig og privat makt. Denne skepsisen ser ut til å svikte når det gjelder regisserte PR-utspill fra dyktige organisasjonsledere som Arne Johannessen.  Han får fremstå som en idealist, men har i virkeligheten én primæragenda: Bedre lønns- og arbeidsvilkår for politi- og lensmannsansatte. Og foran seg skyver han dem som er engstelige for kriminalitet.

Det er lønnsforhandlinger mellom staten og arbeidstakerorganisasjonene, og da slipper lederen for de politiansatte altså til med et utspill med en klar undertekst: Politiet fortjener mer penger, flere ansatte, høyere lønn.

Senere på dagen spurte NRK noen politimestere om deres syn, og de mener at Arne Johannessen begår en skivebom.  Som vanlig var politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt forbilledlig klar:

– Jeg er passe trøtt av Arne Johannesen og alle hans utspill. Jeg gidder ikke å forholde meg til ham. Vi gjør dette i samsvar med det vi skal, så kan han gå rundt å mene akkurat det han vil, sier Fyhn.

Ingen skal klandre reven for at han er nettopp det, men mediene svikter sin oppgave når vi ikke underlegger sterke interesseorganisasjoner det samme kritiske søkelys som det privat og offentlig makt blir utsatt for.

Skjønt rev? I Arne Johannessens tilfelle er det mer dekkende å si at han er en ulv – i fåreklær.

 

.

3 kommentar to “Sauen, reven og ulven”

 1. Tore Says:

  Arne Johannessen fikk da vitterlig endel kritiske spørsmål i denne saken, i rak motsetning til Truls Fyhn, som ikke gjorde annet enn å ta mannen istedenfor ballen. Fyhn valgte behendig å kommentere dette uten å komme inn på selve saken. Uten at media tok tak i flåseriet fra maktemennesket i en sentral offentlig stilling.

  Michalsens evne til å tolke nyheter og utspill fra maktmennesker er heller ikke denne gangen spesielt imponerende.

  • Grus Says:

   Tore du Tore, nå tar du spilleren og ikke ballen. Bård observerer utmerket at journlister ofte bare blir et mikrofonstativ for interessegrupper, og at de må bli mer kritiske til slike løse uttalelser. Er det mer interessant å kritisere Truls Fyhns repons på maktmannen Arne Johannessen? Hvorfor ikke ta for deg Arne Johannessens tidige og utidige utspill?

   • Tore Says:

    Poenget er jo at Fyhn ikke kom med noen respons på saken Johannessen tok opp. Svakt av en politimester som i politikretser anses som særdeles faglig svak. Han lever fortsatt i 50-årene.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: