Erna svekker personvernet

mandag 10. mai 2010
 

SVEKKER PERSONVERNET: Erna Solberg

Høyres landsmøte har gitt partiets ledelse en fullmakt til å si ja til EUs datalagringsdirektiv. Det kan gi politiet bedre metoder, men er dårlig nytt for personvernet.

Datalagringdirektivet åpner for at lovlydige borgeres mobil- og datatrafikk skal kunne overvåkes, og det var knyttet stor spenning til Høyres standpunkt. SV, Sp, KrF, Venstre og Frp sier nei, men nå har Høyres landsmøte vedtatt å støtte Arbeiderpartiets ja til datalagringsdirektivet – med noen forbehold.

Hensikten med datalagringsdirektivet er den beste; bedre kontroll med kriminelle og større mulighet til å forebygge kriminalitet. I dette tilfellet er det likevel slik at hensikten neppe helliger middelet, som er en generell overvåkning av hele befolkningen.

Høyesterettsadvokat Ketil Lund ble i 1994 oppnevnt som leder av utvalget som skulle granske påstander om ulovlig overvåkning av norske borgere. Han leder nå Den internasjonale juristkommisjonen, og har uttalt at å gjøre datalagringsdirektivet til norsk lov representerer en aggressiv overvåkning vi til nå ikke har kjent til.  Dessverre ser det ut til å gå den veien.

PS Teksten er et utdrag av lederartikkel om saken i Harstad Tidende tirsdag.

Én kommentar to “Erna svekker personvernet”


  1. Dette er tendensiøst herr redaktør! Det er ingenting i Datalagringsdirektivet som i seg selv vil medføre mer overvåkning og derved et svekket personvern. Datalagringsdirektivet pålegger bare tjenesteleverandøren å registrere og oppbevare trafikkdata i to år. Datalagringsdirektivet pålegger ikke tjenesteleverandøren å utlevere dette til noen som helst. Dette må fremdeles forankres i andre lovhjemler. Hvilket er stedet man sikrer personvernet ved for eksempel å kreve skjellig grunn til mistanke for å få dette utlevert. Praktisk sett kan man tenke seg at det vil medføre at der politiet ønsker innsyn i trafikkdata må de gå til tingretten og få en rettskjennelse som pålegger tjenesteleverandøren å utlevere trafikkdata i hvert enkelt tilfelle. Høyres vedtak medfører at man støtter i prinsippet Datalagringsdirektivet, men for å gi det sin støtte i Stortinget vil de sette strenge krav til rettsikkerhetsgarantier for utlevering og anvendelse av den informasjon som Datalagringsdirektivet medfører at er lagret og dermed teoretisk tilgjengelig. Datalagringsdirektivet medfører at alvorlig kriminalitet som også har lagt igjen elektroniske spor kan avdekkes ved etterforskning i etterkant. Det at motstanderne ønsker å fremstille dette som en situasjon med STASI-tilstander hvor der sitter noen og skal følge hver enkelt av oss sin nettaktivitet og texting på SMS, sier vel i grunnen mer om den generelle tilstanden i Norsk psykiatri enn om direktivet. Tillat meg en liten utfordring til Redaktøren som er så opptatt av personvernet. Begynn med å feie for egen dør! Slutt med å mangfoldiggjøre søkemuligheter i ligningstallene og nøy dere for fremtiden med å dekke ligningen i artikkelform. Da vil Harstad Tidende ha litt mer troverdighet i sin omsorg for personvernet i fremtiden.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: