Storm i ei fjellfinnhue

søndag 9. mai 2010
 

PRISVINNER: Guro Bjerks "Fjellfinnhua" har skapt en frisk debatt om norsk samepolitikk. Foto: Privat

Hun sa «fjellfinnhua» på Dagsrevyen, og så var rabalderet løs. Nå har Guro Bjerk fra Tana vunnet pris for beste norske dokumentar for sin film «Fjellfinnhua».

Onsdag viste Bjerk filmen sin på Trondenes Historiske Senter. Det var debatt etterpå, men alle (som sa noe) skrøt først av filmen og sa at den var frisk og engasjerende.  Bjerk brukte et ord på TV som mange oppfatter som diskriminerende eller nedsettende, og med dette som utgangspunkt spør hun gjennom sin 52 minutter lange film: Norske myndigheter har gjennomført en lang rekke tiltak for å rette opp uretten mot den samiske befolkning, men begår man nå en ny urett gjennom å gi samene særfordeler?  Guro Bjerk spør, og man aner at hun svarer bekreftende.

Er det galt å bruke et ord som fjellfinnhue? I debatten etter filmen viste jeg til Aftenpostens Per Egil Hegge, som har sagt at han selv ikke lenger bruker ordet neger –  fordi ordbruken faktisk sårer noen. Godt tenkt. Så finnes det også annen ordbruk som ikke gir de heldigste assosiasjoner, som strofen «sameland for samene» i en versjon av samenes nasjonalsang.

Har pendelen gått for langt den andre veien?  Kanskje finnes det ordninger som ikke er heldige, kanskje er det økonomiske tilskuddsordninger som ikke blir forvaltet etter hensikten, og det er all mulig grunn til å debattere norsk samefolk og stille kritiske spørsmål.

Men likevel:  Vi må ikke glemme historien og de lange linjer, de mange hundre årene med norsk fornorskingspolitikk med en fast post på statsbudsjettet.  Alta-striden markerte et skille, men det er bare 30 år siden. Senere har Carsten Smiths doktrine preget offisiell norsk politikk: «Norge er en stat som er bygd på territoriet til to folk.» Klok politikk gjennom 30 år har gitt gode løsninger.

Og kløkt vil bli krevet også i fremtiden. Hålogalandsallmenningen skal nå overta statens grunn i Troms og Nordland. Mens Finnmarkseiendommen ledes av et styre hvor fylkeskommunen og Sametinget har like stor representasjon, ser det ut til at fylkeskommunene får flertall i styret for Hålogalandsallmenningen. Det virker som en rimelig løsning, og lover godt for et arbeid som skal gjennomføres for å forene hensynene til samiske interesser, til jordbruket og til allmennhetens rett til å bruke utmarka til rekreasjons- og næringsformål.

«Fjellfinnhua»  vil bli vist på NRK, men sendedato er ikke fastsatt. Se den når den dukker opp på en flatskjerm nær deg!

3 kommentar to “Storm i ei fjellfinnhue”


 1. Nei! Det er ikke påvist spor av samisk tilstedeværelse på nordkalotten før Kristi tid. Nordmennenes forfedre var i Nordland og Troms før samene. Samene påberoper seg stadig fortids urett som argument for nutidig urett mot ikke-samer og særbehandling av samer. Redaktøren synes å delvis akseptere dette argumentet. For meg er det ubegripelig at noen skal ha særettigheter i dag på bekostning av andre, på grunn av en påstått urett begått av mennesker som forlengst er døde mot mennesker som forlengst er døde. Det man agiterer for er nærmest en arvesynd. Det å være født same medfører i seg selv et privilegium, det å være født som ikke-same medfører en evig straff for forfedrenes synder. Om den behandling samene skal ha vært utsatt for i forna tider er så uetisk, er ikke den omvendte diskrimineringen de i dag oppnår like uetisk?
  Misforstå meg rett, storsamfunnet har et eget ansvar for tradisjonelle samiske næringer (reindrift) og for å hegne om samisk kultur og språk som den sårbare minoritetskulturen den vitterlig er. Men etnisk diskriminering har ingen plass i et moderne liberalt demokrati. Etnisk diskriminering blir aldri vakrere av at man pakker den inn i politisk korrekte betraktninger. Diskriminering er diskriminering uansett!

 2. Ole Kr.H.Myhre Says:

  Straks ett folkeslag får «Sær-Fordeler»,så er man automatisk å regne som en MINORITET,mao: Ikke lengre HVITE,og hvis Nordlendinger krever å få snakke sin egen dialekt/språk,og FÅR det,så er også Nordlendinger å regne som en MINORITET,slik som SAMENE,noe mange IKKE liker å se seg selv som,meg selv inkludert…

  Når Innvandrere ser meg,skal de ALLTID lure på om jeg er en «Frepper» og støtter George W.Bush og The Tea Party Movement/The Republicans eller ikke,noe jeg selvsagt STØTTER 100%,som ALLE HVITE også BURDE støtte:)

  La Samene få sine «Sær-Rettigheter» og FORBLI MINORITETER,hvis de absolutt ønsker det,selv om de fleste «Samer» i Norge er så utvannet at de knapt kan kalles Samer likevel,og fremfor ALT: SLUTT å ha dårlig samvittighet for «uretter» begått mot Samer som for LENGST er døde,begått av Ikke-Samer som også forlengst er døde,da dagens «Samer» overhodet ikke er undertrykkede av Majoriteten lengre,og sist,men ikke minst så er Nordmenn og Hvite mennesker generelt MØKK LEI av å måtte behandle alskens minoriteter m «Silkehandsker»,så neimen da om en gjeng m «Ny-Frelste Samer»,som egentlig er Hvite Nordmenn,også skal få «Særbehandling» og bli behandlet m silkehandsker de også…

  Som HVIT er man på TOPPEN av Menneske-Hierarkiet,m alle dets FORDELER,men da må man OGSÅ GODTA dens ULEMPER,slik som den evige misunnelsen,bitterheten og mindreverdighetskompleksene fra Ikke-Hvite/Minoriteter etc og tilogmed fra noen Hvite som har en eller flere DEFEKTER/MANGLER,enten d er fordi de sitter i rullestol eller er HIV-Smittet,Narkomane,Alkoholiserte,Kortvokste,Overvektige,Svaksynte,ADHD,DOWNS,Epilepsi,(Rånere:)etc…og med deres utallige krav om «særbehandling»,noe de selvsagt IKKE skal få…:)

  Er man HVIT,så fixer man ALT SELV,noe som også er FORVENTET,mens hvis man er IKKE-HVIT,så er man som oftest ikke KAPABEL til å ordne noe som helst selv,og er avhengige av såkalte «Sær-Fordeler»:)

  Uten disse Sær-fordelene hadde neppe IKKE-HVITE klart seg særlig bra,og da hadde Naturen gått sin gang,og d hadde ikke vært ett vakkrt syn,nei,så spørsmålet er:

  Er man EGENTLIG så INHUMAN hvis man helst ser at Naturen FÅR GJØRE d den er MENT for,som man tross alt ser OVERALT i Naturen ellers,den samme Naturen som OGSÅ Menneske-Dyret har sin opprinnelse fra,mao: Å LA NATUREN GÅ SIN RETTMESSIGE GANG?:)


 3. […] Finnmarkingen Guro Bjerk skapte storm med “Fjellfinnhua”. Filmen er kritisk til Finnmarksloven, og mener samene har for mye makt. “Fjellfinnhua” hadde premiere under filmfestivalen i Tromsø i januar, og ble i mai kåret til årets beste dokumentar under en festival i Volda. Jeg så filmen på Trondenes Historiske Senter i mai, og deltok i den påfølgende paneldebatten. Etterpå skrev jeg en bloggkommentar der jeg roste filmen, men sa meg uenig i budskapet (her). […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: