– Kordan flyselskap e best?

mandag 3. mai 2010

Språket endrer seg, og det må være greit. Noen hver ville ha fått problemer dersom vi brått skulle ha prøvd å skrive og snakke gammelnorsk.

Men hvilke endringer er akseptable, og hvilke bør vi ikke godta? I kveld (mandag) fra kl. 19.00 er det debatt i Litteraturhuset i Oslo. Tema er endringene i språket, og du kan også følge debatten hos NRK P2 (radio) eller på nett-tv via nrk.no eller aftenposten.no.

Mange tegn  viser at man er blitt voksen på ordentlig. Ett av dem er  irritasjonen over måten barn og ungdom snakker og skriver på. Det er kanskje ikke mange unge som ber aftenbønn lenger, men hadde de gjort det, ville de antakelig ha begynt slik:

– Skjære Gud.

Slikt skjærer i ørene hos voksne mennesker, og hadde noen av våre kjære snakket slik, ville det ganske sikkert ha resultert i en høflig reprimande. «Skjære Gud» grenser til blasfemi, spør du meg.

Skjøtt, skjøkken, skjino og skjylling blir en del av kveldens debatt. Det samme blir hvordan de sosiale medier endrer språket, med sin forkjærlighet for forkortelser. Og hvilke tabuord bør vi kunne bruke med hodet hevet?  Er det greit å si neger?

Noen språkendringer er typiske for geografiske enkeltområder, andre gjelder over hele landet. Her i nord har jeg notert meg at ungdom snart bare behersker ett spørreord: Kordan? (Hvordan?) Det brukes i de fleste sammenhenger, stadig vekk også hos NRK Troms eller i Harstad Tidende:

– Kordan flyselskap er best?

– Kordan film skal vi se?

– Kordan grønnsaker?

Og ja: Det finnes gode dialektord å bruke for dem som ikke føler seg bekvem ved å putte ord som hvilket, hvilken eller hvilke i munnen.

PS I debattpanelet sitter: • Helene Uri, forfatter og språkviter • Per Egil Hegge, forfatter og språkspaltist i Aftenposten • Lubna Jaffery Fjell, statssekretær i Kulturdepartementet (Ap) Dessuten deltar vinnerne av Aftenpostens kronikkonkurranse om «Det norske språket i dag» og unge skribenter fra Si ;D-siden. Debattledere er Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten og Ellen Wesche Guttormsen, programleder i NRK. Programleder for direktesendingen i P2 er Arild Opheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: