Bibliofil stedsutvikling

torsdag 29. april 2010
 

FINNER SITT STED: Lars Saabye Christensen. Foto: Tina Eilertsen

I kveld er det festaften med Lars Saabye Christensen på Sortland,  hovedstaden for hans litteratur. Og Knut Hamsun er kommet vandrende etter. Kultur er først og fremst verdifullt som kultur, men kan også være viktig som næring og som motor for stedsutvikling. 

Lars Saabye Christensen bodde i mange år i den blå byen ved sundet. Han har lagt igjen sine spor her, og har også donert alle sine titler og oversettelser til byens hotell. Saabyes bibliotek ble åpnet med festivitas i 2008. Saabye Christensen har gjort den selvutslettende sjenanse til et varemerke, men hotelldirektør Harald Mikal Jacobsen er en energisk kar, og  klarte å bevege forfatteren til å la billedhuggeren Nico Widerberg kreere en byste av ham

Men hotelldirektøren stanset ikke der. I fjor var det 150-årsjubileum for Knut Hamsuns fødsel, og da ble det ny litterær fest på Sortland. Mesteren skrev «Den siste Glæde» mens han høsten 1911 og våren 1912 bodde på Ellingsens Pensjonat, som senere skiftet navn til Sortland hotell. Hamsun fant roen på Sortland. Det gjorde han ikke da han vinteren 1915 strevde med  «Segelfoss by» i urbane Harstad. Her var det for mye leven.

Døra som Hamsun satt bak på Sortland, er  gjenfunnet, det samme er møblementet hans rom nummer 11 i arken i andre etasje var innredet med, og Widerberg måtte til pers nok engang.

Lars Saabye Christensen er heimstaddikteren fra Frogner. I tidens fylde ble riktig nok både noveller og romaner, dikt og coffee table-bøker preget av natur og folk nordpå, men hans univers er fremfor noe Oslo 3. Der Christensen primært velger hovedstadens nest ypperste vestkant som ramme for sine bøker, er det Nordland som er Hamsuns litterære åsted. De to møttes i fjor Sortland hotell, da Hamsun på nytt flyttet inn på hotellet.

Men de har samarbeidet om prosjekter tidligere – om filmen «Telegrafisten» fra 1993, som er basert på Knut Hamsuns roman «Sværmere». Filmen er blitt en av de store norske klassikere.

Scenen filmen avsluttes med, må være den vakreste i norsk film. Her er en bit av kjærlighetstalen telegrafist Ove Rolandsen holdt for Elise Mack:

– Det er en fin tid som kommer nu. Mørket. Da kan du peke deg ut en stjerne og så kan du tro at den er din.
Da jeg kom til det her stedet og ikledde meg telegrafistuniformen, da ble jeg truffet av en slik stjerne. Men den hang så høyt på himmelen, at et menneske som meg aldri kunne nå den, om jeg strakk meg aldri så mye. Men lyset fra den nådde meg, og det, det har jeg gjemt i mitt hjerte.

VIRKSOMME ORD: Telegrafisten Ove Rolandsen (Bjørn Floberg) fikk til slutt sin Elise Mack (Marie Richardson). Hans tale var en Ari Behn verdig. Filmens manus var et samarbeidsprosjekt mellom Knut Hamsun og Lars Saabye Christensen. (Bilde fra filmen "Telegrafisten": Norsk Filminstitutt)

Sa telegrafisten, og ordene var virksomme, for Elise ombestemte seg og valgte likevel ham og ikke den gamle gretne kapteinen som hun var forlovet med. Ordene virket, talen er den avgjørende scenen i filmen, men den som leser boken Hamsun skrev og som ligger i bunnen av filmen, vil ikke finne talen.  Det var filmens manusforfatter Lars Saabye Christensen som her hjalp Hamsun med å finne de riktige bokstavene, ordene og setningene.

Da Knut Hamsun skrev nordlandsromantiske «Sværmere», bodde han på Reenskaug hotell i Drøbak. Når kunsten finner sitt sted, kan det altså være et helt annet sted enn der kunstneren selv til enhver tid skulle oppholde seg. Lars Saabye Christensens samlede kunstverk har funnet sitt sted i et hotell på Sortland, og i kveld blir også  forfatteren selv til stede.

PS Kveldens arrangement skjer i samarbeid mellom Sortland Hotell og Sortland jazz- og viseklubb. Steinar Kjeldsen kvartett skal musikalsk ledsage Saabyes tekster, og det blir et aldri så lite bokbadeintervju,  med undertegnede som utspørrer. Mer om arrangementet her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: