Og datoen var?

fredag 23. april 2010
 

RAI RAI: Det går unna under bryggequizen på Liland. Telefoto fra 2008: Øivind Arvola

Liland Brygge i Evenes, mai 2020, Det er på nytt bykamp mellom Harstad og Narvik. Hvem er glupest? Harstad har så langt 10 napp i pokalen, Narvik tre. Da kommer spørsmålet: Hvem husker den historiske datoen?

PENSJONERT RÅDMANN: Steinar Sørensen. Arkivfoto: Svein Inge Grøttem

Evenes’ pensjonerte rådmann Steinar Sørensen (65) leder quizen, ledsaget av sin ikke aldeles tause assistent, Fremover-journalisten Ragnar Bøifot (57). Stemningen er fortettet i den gamle brygga. De lokale Evenes-lagene leder som vanlig overlegent på gjestene fra Narvik og Harstad, men det er bykampen som får hormonene til å spille.

Quizmaster Sørensen tar ordet for kveldens siste spørsmål:

 – Ofoten og harstadregionen tilhører ett og samme fylke. Det begynte da Evenes kommunestyre i sin tid vedtok å starte en prosess for å skifte fylke, fra Nordland til Troms. Spørsmålet er: Hvilken dato begynte den historiske prosessen gjennom et vedtak i Evenes kommunestyre?

Quizdeltakerne puster lettet ut. Ikke verre? 

PS Harstad Tidende omtalte saken (og svaret) på lederplass i dag:

Evenes-vedtaket

Om noen år markerer vi Ofoten og Sør-Troms som én livskraftig region i samme fylke. Festtalerne minner hverandre om det historiske Evenes-vedtaket, 21. april – så langt tilbake som i 2010. De tenker seg tilbake til onsdag i denne uka. Da Evenes kommunestyre vedtok å starte prosessen med å bytte fylke, ta overgang fra Nordland til Troms.

Ordfører Jardar Jensen (H) og rådmann Steinar Sørensen fikk bred støtte, bare SV var imot. Parallelt med Evenes-prosessen starter mulighetsstudien om utfordringene fylkesgrensen representerer. Initiativet til studien kom fra fylkesrådsleder Pia Svendsgaard (Ap) i Troms. For mer enn ett år siden lanserte Svendsgaard, som nyslått fylkesrådsleder, forslaget om å kartlegge grenseproblemene. Som kjent har hennes kollega og partifelle, Odd Eriksen i Nordland, vært fullstendig avvisende. Men denne senvinteren har han gitt etter. Motstrebende har han akseptert at studien kan iverksettes.

Ordføreren i Evenes har større ambisjoner enn bare å få sin egen kommune over til Troms. Han ønsker også de fire andre kommunene i Ofoten med på lasset. Vi tror at grensereguleringen mellom de to fylkene bare kan bli vellykket om Narvik, sammen med Evenes og Tjeldsund, kanskje også Ballangen, kommer inn i samme fylke som Harstad og regionen rundt. Akkurat det er viktigere enn i hvilket av de to fylkene den felles regionen Ofoten og Sør-Troms smelter sammen i.

Næringslivet, statlige institusjoner og frivillige organisasjoner har for lengst opphevet fylkesgrensen. Politiet, arbeidstilsynet, sykehusene og mattilsynet er blant dem. Og vi finner det samme i fotballen, for eksempel. Fremover påpeker på lederplass at bak grensediskusjonen ligger en endring i samfunnsutviklingen i regionen som ikke må undervurderes. Avisen påpeker, også med rette, at vi er i ferd med å utvikle én bo-, service- og arbeidsregion på tvers av fylkesgrensen.

Dette er trender ingen politiker kan overse, og slett ikke motarbeide. Politikere og partier må rive hindre, ikke tvilholde på strukturer som utviklingen har passert. Tidligere ordfører Brynjulf Hansen (Sp) minnet i kommunestyret i Evenes om at folk har sluttet å ro. Med andre ord, vi må få fylkes- og kommunegrenser som tar konsekvensen av at fembøringen har tapt for bilen som viktigste kommunikasjonsmiddel også i disse trakter. Det kan bli mye å minnes når samlingen av grenselandet en gang skal feires.

Én kommentar to “Og datoen var?”

  1. Peter Reinholdtsen Says:

    Toget vil gå fra Narvik til Tromsø, Andenes bli koblet på Tromsø med mye bedre kommunikasjon via luft og sjø. Ikke plass til Harstad da. Ligger i bakevja i 2020, er jeg redd. Synd, for det er en flott by. Er jo like stor nå som den var for tyve år siden. Det vitner om stødige folk!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: