Mennesker i nord? Må og må

tirsdag 20. april 2010
 
 
 

DIALOGEN FORTSETTER: Lunsjsamtaler under Festspillene i fjor. Kystfisker Leif Karlsen (t.h), Spesialrådgiver i StatoilHydro Finn-Roar Aamodt og Bente Aasjord, spes. rådgiver i nordområdepolitikk i Fagforbundet. Foto:Børge Hoseth

det bo mennesker i Nord-Norge, spør Festspillene. Sigurd Hoel nøyde seg å spørre om steinrøysa er et sted hvor vi bør bo.

Festspillene i Nord-Norge la i dag frem programmet for 19.-26. juni , og det er antakelig lite risikabelt  ta en Bergens Tidende, som  i sin tid slik skal ha forhåndsomtalt et møte i partiet som avisen den gang støttet:

I kveld arrangerer Venstre nok et vellykket møte.

Se artistene under sommerens festspill her!

I vrimmelen av små og store evenementer ser jeg at festspilldialogene blir ført videre. Her møtes mennesker med ulikt ståsted til samtaler om sentrale nordnorske temaer med nasjonal og internasjonal interesse, ledet av Arne O. Holm og Bente Aasjord – og med suppe attåt, etter oppskriftene til den olympiske kokkemester Kari Innerå fra Andørja.

Årets hovedtema for dialogene er om Soria-Moria bare er et luftslott, og første dag stilles det fundamentale spørsmål: Må det bo folk i nord, og hva gjør vi med dem som ikke flytter?

Spørsmålet ligner på det Sigurd Hoel formulerte i en artikkel i Dagbladet 1. juni 1946. Forfatteren var på togreise gjennom fjellbygdene på Østlandet, og forundret konstaterte han hvordan folk klamret seg fast i bratte grender, bygder og tettsteder. Dette kan da umulig være lønnsomt tenkte Hoel, og det skjedde i en tid da sosialøkonomene ledet oppbyggingen av landet og finansminster Knut Brofoss regnet om statsbudsjettet i antall murstein.  

– Bør det bo mennesker i Norge, spurte Sigurd Hoel i 1946, og nå blir spørsmålet gjentatt.

Svaret gis under Festspillene i Nord-Norge, og i det minste i uken 19-26. juni blir det neppe en tung plikt å måtte være i Harstad.

Årets festspillprogram skilter med 25 norgespremierer og egenproduksjoner, og artister fra 22 land, men heisan, her er også to artister som spiller på hjemmebane, men det er ikke derfor de er plukket ut.  Og årets Prøysen-vinnere Ola og Lars Bremnes gir kanskje sitt svar på nødvendigheten av nordnorsk bosetting når de opptrer i det gamle Venterommet i Havneterminalen:

Det sku bo folk i husan

Husan e som folk

Folk treng hus og hus treng folk

I all sin tid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: