Navarsetes botsøvelse

mandag 19. april 2010
 

LIV SIGNE NAVARSETE: Er med på ferden, men protesterer for all verden.

Vi må utfordre Oslo-dominansen, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), som i vinter har  invitert til motmaktmøter landet rundt. Samtidig har hun i 2010  i statsråd  vært med på å utnevne 106 personer til utvalg, nemnder og råd. 60 prosent av dem er fra Oslo.

Navarsetes prosjekt er å utfordre miljøer innen politikk, finans, medier og kultur. Etter hennes mening finnes det her mange som står for en tenkning som hindrer en god og rettferdig utvikling i Norge. De er samtidig miljøer som setter mye av den offisielle dagsordenen. Ikke bra når denne makteliten mangler kunnskap og forståelse om hvor mangslungent landet er.

Så skulle man i alle fall ha trodd at statsråden sørger for at regjeringen feier for egen dør når personer oppnevnes til råd, utvalg og nemnder i statsråd. Men det gjør hun ikke. Jeg har gått gjennom adressen til de 106 medlemmene av de 11 utvalgene, nemndene og rådene som er oppnevnt i 2010. Her er alt fra utvalget som skal utrede norsk likestillingspolitikk til tilsynsutvalget for dommere og utvalget som skal utrede styrkeforholdet i matvarekjedene.

Resultat? 63 personer kommer fra stor-Oslo, 6 fra Nord-Norge og 37 fra resten av Norge. (Stor-Oslo er definert som Oslo og byer maks fem-seks mil unna). Kan virkelig statsråden mene at dette er å utfordre konsentrasjonen av makt i hovedstaden? Påfallende er for øvrig at nær alle utvalgsmedlemmene som er oppnevnt, hører hjemme i (stor)byene. Det er sånn at sjansen for å å bli oppnevnt i et statlig utvalg er omvendt proporsjonal med Senterpartiets oppslutning i kommunen du hører hjemme i.

Harstad Tidende skriver om dette på lederplasss. Her heter det blant annet:

Liv Signe Navarsete har i vinter bekjempet utslag av uforstand i deler av makteliten – uten at så mange har lagt merke til det.

Synd, for Navarsetes idé har egentlig mye for seg. Den handler, ifølge henne selv, om å mobilisere til motmakt mot den stadig sterkere konsentrasjonen av makt i hovedstaden.

Vi er likevel redd for at hele motmaktprosjektet bare er en slags botsøvelse for å tildekke det faktum at Senterpartiet har lidd distriktspolitiske nederlag i to runder på Soria Moria. Sp lovte i valgkampen i 2005 en gigantisk flytting av direktorater og departementsavdelinger ut i landet. Det ble med løftet. Men uforpliktende snakk om motmakt, får de åpenbart lov til.

.Etter at Navarsete har avsluttet møteserien, blir det interessant å se hvordan hun følger opp prosjektet. Blir det bare enda noen møtereferater til arkivmappene, eller kommer det håndgripelig politikk ut av motmaktkampanjen?

Vel, man jo i alle fall håpe på det siste.

Les hele lederartikkelen i Harstad Tidende tirsdag.

PS Liv Signe Navarsete avslutter sine motmaktsmøter i Oslo tirsdag formiddag.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: