Selvmord, sølibat og de sosiale mediers utmattelsessyndrom

lørdag 17. april 2010
 
 
 

FIKK NORSK LAKS I SVENSK VEIKRO: Jens Stoltenberg. Foto: Guri Dahl, SMK

Finnes det noen hyggelige veikroer mellom Malmö og Gøteborg, spurte Jens. 304 personer ga statsministeren råd på Facebook. Andre derimot prøver å begå digitalt selvmord. De lykkes sjelden.

Trond Blindheim (55)  er rektor ved Markedshøyskolen Campus Kristiania. Den senere tiden har han – som det heter – gitt ansikt til vår tids raskeste voksende mentale syndrom.

Blindheim er blitt intervjuet av radiostasjoner og TV2 om sitt digitale selvmord, eller mer presist: Sitt forsøk på selvmord. Han følte seg så  oppslukt av Facebook og Twitter at han mistet kontrollen; de sosiale mediene tok over livet hans.  

– 1700 venner ble kastet ut fra de aktuelle sidene, deretter var jeg en uke uten sosiale medier. Konsekvensene var abstinens. Jeg led meg gjennom en tung tid, fortalte han til TV2.

Én uke bare?  Selvmord flest er ment å være permanente, så det Blindheim har begått,  må snarere sies å være et digitalt sølibat av ren temporær karakter.

I formiddag hørte jeg Blindheim fortelle  sin historie på radio (P2 «Kurer»). Det var gått så galt at han overfor familien benektet at han var på Facebook. Han bløffet og sa at han leste vg.no eller dagbladet.no. Fornektelse? En klassisk forsvarsmekanisme som vi kjenner fra andre avhengighetssituasjoner.

Programmet gikk ved 12-tiden i dag, og akkurat da klarte Blindheim å holde seg borte fra Facebook. Men bortsett fra det har han vært flittig til stede i dag:

0700: Diskuterer en artikkel fra Morgenbladet.

0900: Ber om digital oppmerksomhet, om at noen sier noe hyggelig – og får 26 kommentarer.

11.45: Mener noe om Harald Eia

13.45: Selverkjennelse: Blindheim sier at det er irriterende å tenke på han kunne ha vært et annet sted når han er på Facebook. Men et annet sted er han ikke.

17.45: Klar melding: «På Island flyr de rundt vulkaner og filmer. Europa stenger luftrommet. Nå kommer VULKANINFLUENSAVAKSINEN.

Blant de 74 sidene Blindheim har knyttet seg til på Facebook, er fansiden til statsministeren. Ham hørte jeg også på radio i dag, i programmet  «Ukeslutt». Jens ble telefonintervjuet i bil hjem til Norge, og hva fylte han tiden med fra baksetet? Jens kommuniserte på Facebook og Twitter.

På Facebook har vi kunnet følge Jens fra han i går klokka 17.08 hadde landet på flyplassen i sveitsiske Basel til han i kveld klokka 18.14 kunne fortelle oss at han er hjemme i Norge, og med de betryggende forsikringer: «Godt å være tilbake».

Ved 12-tiden i dag var for øvrig Jens begynt å bli sulten. Han la derfor ut en melding hvor han ba om tips om en veikro mellom Malmö og Götenborg. 304 personer ga velvillige råd, og det ble Laxbutikken ved Falkenberg. Norsk laks!

Det er formodentlig bare et tidsspørsmål før de sosiale mediers utmattelsessyndrom gir gyldig grunnlag for sykefravær, egenmeldt eller ordinert av doktor. Syndromet gir også store forretningsmuligheter for konsulenter, rådgivere og helseprofeter. De kan jo begynne med å etablere sin egen side på Facebook.

Én kommentar to “Selvmord, sølibat og de sosiale mediers utmattelsessyndrom”

  1. Aleksander Hoel Says:

    Interessant innlegg, men tror nok ikke det siste avsnittet blir aktuelt med det første. Nå var det nok satt på spissen, men jeg tror snarere vi blir mer vant til vår eksistens på digitale plattformer, og det er derfor kun de «gamle» som opplever at tiden innhenter dem og de ikke klarer multitskingen ref Blindheims selvmord.

    BTW: Hadde vært veldig fint om du kunne linket navnet «Markedshøyskolen» opp til nettadressen http://www.mh.no når denne blir omtalt. Bra for merkebygging i digitale medier 🙂

    Hilsen Markedskonsulent på Markedshøyskolen
    @Aleksander Hoel


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: