Vulkansk galgenhumor

fredag 16. april 2010

BREV FRA ISLAND. Og vi burde nok ha gitt Island bedre lånevilkår i utgangspunktet

Blir vulkan-asken fra Island et kortvarig rusk i øyet, eller blir konsekvensene like dramatiske som i 1780-årene? Da toppet det seg med den franske revolusjon.

Så langt ser det ut til å være (galgen)humoren som råder, gjerne med ytringer som kombinerer finanskrisen på Island med beskjeden fra vulkanen. Troms Arbeiderpartis fylkessekretær Bernt Sønvisen har gjennom Facebook og Twitter avgitt denne uttalelse:

«I’m stuck in Oslo because of an Icelandic ash-hole!» 

En annen av dagens gjengangere  i statusmeldinger her og der er denne:

Iceland, please. We asked for «cash», not «ash».

Fortvilelsen hersker naturligvis blant dem som er direkte rammet av innstilte fly. Vi andre er foreløpig mest forundret. Hvor lenge vil dette pågå? Vil det gjenta seg? Og hva blir konsekvensene i det lange løp for natur og samfunn?

I 1783 og 1784 var det utbrudd fra den islandske vulkanen Lakikraterne.  Et åtte måneder langt utbrudd av svovelholdige gasser førte til en av de viktigste klimatiske og sosiale hendelser i det forrige årtusenet.  Ekstreme værforhold førte til stor fattigdom og hungernød – og ble den utløsende faktor for den store franske revolusjon.

Nå vel. Revolusjonen i 1789 ga oss mottoet «Frihet, likhet, brorskap eller døden», som senere har vært verdifundamentet fra alle liberale demokratier. Intet så galt at det ikke er godt for noe.

2 kommentar to “Vulkansk galgenhumor”

  1. JakE Says:

    Aldri så galt at det ikke er godt for noe….. Sønnen til en kollega tok lappen onsdag denne uka. Han er svært fornøyd med at «gamlingen» er askefast sørpå……..

    • B.A. Says:

      Så,da er dere altså de første som ble «askefast» nordpå.Dette etter de første berengningene i luftstrømmene da tilstrømmningene fra askefastluften kom.Tullprat.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: